Dnro 249/09/M1

HAKEMUS

Suomen Yrittäjät ry (jäljempänä myös Suomen Yrittäjät) on tehnyt sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa ja elinkeinonharjoittajien välisten sopimusehtojen sääntelystä annettuihin lakeihin perustuvan Directa Oy:öön (jäljempänä myös Directa) kohdistuvan hakemuksen.


DIRECTAN VAATIMUS HAKEMUKSEN TUTKIMATTA JÄTTÄMISESTÄ

Directa on vaatinut, että hakemus tulee jättää tutkimatta tai hylätä, sillä Suomen Yrittäjiä ei voida pitää eräiden markkinaoikeudellisten asioiden käsittelystä annetussa laissa tarkoitettuna yhdistyksenä, jolla on oikeus saattaa vireille kysymyksessä oleva sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain ja elinkeinonharjoittajien välisten sopimusehtojen sääntelystä annetun lain mukainen kieltoasia asia markkinaoikeudessa.

Suomen Yrittäjät ei toimi elinkeinonharjoittajien etujen valvomiseksi, vaan se on sääntöjensä mukaan jäsenyhdistystensä keskusliitto. Suomen Yrittäjien tarkoituksena ei ole elinkeinonharjoittajien edun valvonta, vaan sen tarkoituksena on parantaa asiantuntijana yritysten ja yrittäjien kannattavan toiminnan edellytyksiä. Tätäkään tarkoitusta Suomen Yrittäjät ei keskusliittomallissa toteuta välittömästi itse vaan sen valtakunnalliset toimialajärjestöt sekä aluejärjestöt. Edun valvonta ja kannattavan toiminnan edellytysten parantaminen ovat myös määritelmällisesti kaksi täysin eri asiaa.

Suomen Yrittäjien sääntöjen mukaan sen keskusliittoon voivat varsinaisina jäseninä kuulua toimialajärjestöt ja aluejärjestöt. Directan asiakkaat eivät ole aluejärjestöjen jäseniä vaan ne ovat jäseniä aluejärjestöjen jäsenissä eli paikallisyhdistyksissä, jotka valvovat jäsenyritystensä etua. Suomen Yrittäjien jäsenet eivät siten ole Directan asiakkaita tai edes potentiaalisia asiakkaita eikä muitakaan yrityksiä, vaan yrittäjien toimiala- ja aluejärjestöjä, joille Directa ei ole markkinoinut palvelujaan.

Elinkeinonharjoittajien yhdistyksen oikeus saattaa asia vireille markkinaoikeudessa edellyttää sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain osalta sitä, että teko on vahingoittanut yhdistyksen edustamalla toimialalla toimivien elinkeinonharjoittajien etua ja elinkeinonharjoittajien välisten sopimusehtojen sääntelyä koskevan lain osalta sitä, että sopimusehdon käyttö liittyy siihen toimialaan, jonka piirissä yhdistys toimii.

Suomen Yrittäjät ei edusta mitään tiettyä toimialaa. Suomen Yrittäjien edustamia tahoja ovat sen sääntöjen mukaan varsinaiset jäsenet eli toimiala- ja aluejärjestöt, jotka nekin ovat yhdistyksiä. Suomen Yrittäjät ei sen sijaan edusta markkinatuomioistuimesta annetun lain esitöissä tarkoitetulla tavalla esimerkiksi Directan asiakkaita tai potentiaalisia asiakkaita eivätkä Directan asiakkaat ole Suomen Yrittäjien jäseniä.

Sille seikalle, että Directan teko olisi vahingoittanut jonkin alan yrityksen etua, ei voida perustaa asialegitimaatiota. Sitä, onko Directan mikään teko vahingoittanut minkään toimialan yrityksiä, ei ole missään yhteydessä ratkaistu.

Laissa määriteltyä asialegitimaatiota ei tule tulkita laajentavasti. Verrattuna lain edellytyksiin Suomen Yrittäjien osalta epäselvyyksiä liittyy sekä sen toimialaan että yrittäjien edun valvomiseksi toimimiseen. Suomen Yrittäjät ei voi myöskään omilla organisatorisilla tai muilla tarkoituksenmukaisuusratkaisuillaan muuttaa asialegitimaatioon liittyvää arviointia asiassa.


SUOMEN YRITTÄJIEN VASTAUS

Suomen Yrittäjät on lausunut Directan hakemuksen tutkimatta jättämistä koskevasta vaatimuksesta markkinaoikeudelle seuraavan.

Suomen Yrittäjien tarkoituksena on sen sääntöjen mukaan toimia yrittäjien edunvalvojana. Suomen Yrittäjillä ei ole muuta toimintaa kuin eri muodoissa tapahtuva yrittäjien edun valvominen ja tosiasiallinen toiminta täyttää kaikki edunvalvonnan tunnusmerkit.

Suomen Yrittäjien alue- ja paikallisyhdistysten säännöt on muun muassa tarkoituksen osalta laadittu samalla tavalla kuin Suomen Yrittäjien säännöt. Sääntöjen ainoana merkittävänä erona on se, että alue- ja paikallisyhdistysten sääntöihin on lisätty viittaukset toiminnan alueellisuuteen tai paikallisuuteen.

Suomen Yrittäjien sääntöjen mukaiset toimintamuodot ovat kaikki esimerkkejä jäsenistön etujen valvomisesta. Suomen Yrittäjien sääntöihin kirjatuista yhdistyksen toimintamuodoista on suoraan nähtävissä, että Suomen Yrittäjien tarkoitus on sen jäsenten edunvalvonta eräiden markkinaoikeudellisten asioiden käsittelystä annetussa laissa tarkoitetulla tavalla.

Suomen Yrittäjillä on merkittävää omaa toimintaa usealla eri edunvalvonnan alueella. Suomen Yrittäjät laatii tarkoituksensa toteuttamiseksi myös tavoiteohjelmia, joissa linjataan pitkän aikavälin yhteiskuntavaikuttamisen tavoitteita. Suomen Yrittäjien edunvalvontatoimella saavutetaan myös konkreettisia tavoitteita ja se toimii myös yksittäisessä ongelmatilanteessa jäsenistönsä edunvalvojana.

Suomen Yrittäjien suorat kontaktit yrittäjiin saadaan aluejärjestöjen ja niiden jäsenininä olevien paikallisyhdistysten kautta. Kaikilla näillä kolmella tasolla on erilainen näkökulma ja erilaiset vaikuttamiskeinot yrittäjän edunvalvontaan, vaikka perustavoite on yhteinen.

Suomen Yrittäjien toiminta alueyhdistysten ja paikallisyhdistysten keskusjärjestönä on pelkästään rakenteellinen eli tekninen ratkaisu organisoida laajan ja monimuotoisen jäsenkentän toimintaa. Olennaisin yhteys keskusjärjestörakenteen eri tasoilla olevien yhdistysten välillä on yhdistysten tarkoitus. Kaikki yhdistykset pyrkivät tasoillaan asiantuntijana ja vaikuttajana parantamaan yritysten ja yrittäjien kannattavan toiminnan yleisiä edellytyksiä.

Eräiden markkinaoikeudellisten asioiden käsittelystä annetussa laissa ei ole rajoitettu keskusjärjestönä toimivan yhdistyksen kannevaltaa. Olennaista on kyseisen yhdistyksen toiminnan sisältö ja tarkoitus. Lainsäätäjän tarkoituksena on ollut antaa elinkeinonharjoittajien yhteistä etua ajavalle yhdistykselle mahdollisuus ajaa kannetta edustamiensa elinkeinonharjoittajien puolesta.

Suomen Yrittäjien hakemus perustuu osin myös lakiin elinkeinonharjoittajien välisten sopimusehtojen sääntelystä. Mainitussa laissa ei aseteta rajoituksia elinkeinonharjoittajia edustavan yhdistyksen tarkoitukselle, toimialalle tai toiminnan järjestäytymismuodolle. Suomen Yrittäjien toimiala huomioon ottaen Suomen Yrittäjillä on asialegitimaatio myös elinkeinonharjoittajien välisten sopimusehtojen sääntelystä annetun lain mukaan.

Suomen Yrittäjät on keskusjärjestönä saanut jäseniltään ja paikallisyhdistysten varsinaisilta yrittäjäjäseniltä yhteydenottoja Directan harhaanjohtavaan markkinointiin liittyen. Suomen Yrittäjien tarkoituksena on valvoa yrittäjien etua juuri tällaisissa valtakunnallisissa ja suurta yrittäjäjoukkoa koskettavissa tilanteissa.

MARKKINAOIKEUDEN RATKAISU

Perustelut

Sovellettavat säännökset

Markkinaoikeuslain 1 §:n 1 momentin 5 kohdan mukaan markkinaoikeus käsittelee ne asiat, jotka säädetään sen toimivaltaan kuuluviksi eräiden markkinaoikeudellisten asioiden käsittelystä annetussa laissa.

Eräiden markkinaoikeudellisten asioiden käsittelystä annetun lain 2 §:n 2 ja 3 kohtien mukaan markkinaoikeus käsittelee asiat, jotka säädetään sen toimivaltaan kuuluviksi sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetussa laissa ja elinkeinonharjoittajien välisten sopimusehtojen sääntelystä annetussa laissa.

Eräiden markkinaoikeudellisten asioiden käsittelystä annetun lain 3 §:n 1 momentin 3 kohdan mukaan sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain nojalla käsiteltävä asia tulee markkinaoikeudessa vireille sen elinkeinonharjoittajan hakemuksella, johon mainitun lain 1–3 §:ssä tarkoitettu menettely kohdistuu tai jonka toimintaa se saattaa vahingoittaa taikka jonka liikesalaisuuksia, teknisiä esikuvia tai teknisiä ohjeita toinen elinkeinonharjoittaja on vastoin lain 4 §:ää käyttänyt tai ilmaissut, taikka elinkeinonharjoittajien etujen valvomiseksi toimivan rekisteröidyn yhdistyksen hakemuksella. Eräiden markkinaoikeudellisten asioiden käsittelystä annetun lain 3 §:n 1 momentin 4 kohdan mukaan elinkeinonharjoittajien välisten sopimusehtojen sääntelystä annetun lain nojalla käsiteltävä asia tulee markkinaoikeudessa vireille elinkeinonharjoittajien etujen valvomiseksi toimivan rekisteröidyn yhdistyksen hakemuksella tai sen elinkeinonharjoittajan hakemuksella, johon sopimusehdon käyttö kohdistuu.

Eräiden markkinaoikeudellisten asioiden käsittelystä annetun lain esitöissä (HE 105/2001 vp, s. 60) on lain 3 §:n 1 momentin 3 ja 4 kohdan osalta todettu säännösten vastaavan tuolloin voimassa olleen markkinatuomioistuimesta annetun lain 6 a §:ää ja 6 d §:ää.

Markkinatuomioistuimesta annettua lakia koskevissa esitöissä (HE 114/1978 vp, s. 21) on 6 a §:n kohdalla todettu, että sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annettavan lain nojalla käsiteltävä asia tulee vireille markkinatuomioistuimessa elinkeinonharjoittajan, johon sanotun lain 1–3 §:ssä tarkoitettu menettely kohdistuu tai jonka toimintaa se saattaa vahingoittaa taikka elinkeinonharjoittajien etujen valvomiseksi toimivan rekisteröidyn yhdistyksen nostamalla kieltokanteella. Elinkeinonharjoittajalla olisi siten tämä oikeus sekä silloin kun 1–3 §:ssä tarkoitettu teko saattaa vahingoittaa hänen toimintaansa että silloin kun teko muuten tavalla tai toisella kohdistuu häneen. Elinkeinonharjoittajien yhdistyksellä olisi oikeus kieltokanteen nostamiseen, milloin teko on vahingoittanut yhdistyksen edustamalla toimialalla toimivien elinkeinonharjoittajien etua. Mainitun lain esitöissä (HE 39/1993 vp) on 6 d §:n osalta todettu, että elinkeinonharjoittajien välisten sopimusehtojen sääntelystä annetun lain nojalla käsiteltävä asia tulee vireille markkinatuomioistuimessa elinkeinonharjoittajien etujen valvomiseksi toimivan rekisteröidyn yhdistyksen tai pykälässä tarkemmin yksilöidyn elinkeinonharjoittajan hakemuksella. Elinkeinonharjoittajien yhdistyksellä on oikeus saattaa asia vireille markkinatuomioistuimessa, vaikka sopimusehdon käyttö ei olisi kohdistunut sen jäseneen. Yhdistyksen säännöissä määritellään yhdistyksen tarkoitus. Käytännössä yhdistys voisi näin ollen saattaa asian vireille silloin, kun sopimusehdon käyttö liittyy siihen toimialaan, jonka piirissä yhdistys toimii.

Suomen Yrittäjät ry:n asemasta

Suomen Yrittäjät on ilmoituksensa mukaan yrittäjien edunvalvontajärjestö, johon kuuluu jäsenyhdistysten kautta noin 110.000 jäsenyritystä. Suomen Yrittäjät on esittänyt pienyrittäjien suojan tarvetta tässä asiassa osoittavan sen seikan, että Suomen Yrittäjien neuvontapalveluun oli hakemusta laadittaessa saapunut Directaan liittyen yli 4.000 yhteydenottoa neuvojen saamiseksi.

Suomen Yrittäjät on viitannut asiassa 11.10.2002 liittokokouksessa hyväksyttyihin sääntöihinsä, joiden 1 §:n mukaan säännöissä käytetään yhdistyksestä nimeä keskusliitto. Suomen Yrittäjät ry:n sääntöjen 2 §:n mukaan keskusliitto on pienten ja keskikokoisten yritysten ja yrittäjien muodostamien yhdistysten yrittäjä-, elinkeino- ja työnantajapoliittinen keskusjärjestö. Keskusliiton tarkoituksena on asiantuntijana ja vaikuttajana parantaa yritysten ja yrittäjien kannattavan toiminnan edellytyksiä.

Suomen Yrittäjät ry:n sääntöjen 3 §:n mukaan tarkoituksensa toteuttamiseksi keskusliitto:

1. edistää yrittäjyyttä, tervettä kilpailua ja yritysten välistä yhteistyötä;
2. osallistuu yritystoimintaa koskevan lainsäädännön ja toimenpiteiden valmisteluun sekä tekee niitä koskevia aloitteita ja esityksiä ja antaa lausuntoja sekä pitää tässä tarkoituksessa yhteyttä viranomaisiin ja muihin päätöksentekijöihin sekä järjestöihin kotimaassa, Euroopan Unionissa ja ulkomailla;
3. harjoittaa tiedotus-, julkaisu-, neuvonta-, koulutus- ja tutkimustoimintaa yritystoimintaa ja työelämää koskevissa asioissa;
4. edistää työnantajien ja työntekijöiden yhteistyö- ja neuvottelusuhteiden kehittymistä; sekä
5. toimii muutenkin jäsenistönsä yhteisten etujen valvomiseksi ja edistämiseksi.

Suomen Yrittäjät ry:n sääntöjen 4 §:n mukaan keskusliittoon voivat varsinaisina jäseninä kuulua

a) rekisteröidyt yritystoimintaa edustavat valtakunnalliset toimialajärjestöt ja muut valtakunnalliset yritystoimintaa edustavat rekisteröidyt järjestöt
b) rekisteröidyt yritystoimintaa edustavat aluejärjestöt, joiden toiminta-alueen keskusliiton hallitus on hyväksynyt ja joiden jäseniä ovat yritysten muodostamat rekisteröidyt paikallisyhdistykset.

Suomen Yrittäjien mukaan sen alue- ja paikallisyhdistysten säännöt on laadittu muun ohella yhdistysten tarkoituksen osalta samalla tavalla kuin Suomen Yrittäjät ry:n säännöt.

Asian oikeudellinen arviointi

Asiassa on ratkaistavana se, onko Suomen Yrittäjät eräiden markkinaoikeudellisten asioiden käsittelystä annetun lain 3 §:n 1 momentin 3 ja 4 kohdissa tarkoitettu elinkeinonharjoittajien etujen valvomiseksi toimiva rekisteröity yhdistys.

Esitetyn selvityksen perusteella Suomen Yrittäjät toimii pienten ja keskikokoisten yritysten ja yrittäjien muodostamien toimiala- ja aluejärjestöjen sekä niiden paikallisyhdistysten yrittäjä-, elinkeino- ja työnantajapoliittisena keskusjärjestönä.

Markkinaoikeus katsoo Suomen Yrittäjien sääntöjen mukaisen tarkoituksen sekä yhdistyksen tosiasiallisesta toiminnasta esitetyn selvityksen perusteella, että Suomen Yrittäjät toimii elinkeinonharjoittajien etujen valvomiseksi. Edunvalvonta on sinänsä eri tasoilla ja muodoissa tapahtuvaa toimintaa. Suomen Yrittäjien toiminnan ja jäsenistöönsä kohdistaman edunvalvonnan ei voida kuitenkaan katsoa olevan rajoitettu koskemaan vain suoraan keskusliiton jäseninä olevia toimiala- ja aluejärjestjä. Näin ollen Suomen Yrittäjien harjoittaman edunvalvonnan on katsottava lähtökohtaisesti kohdistuvan myös kaikkiin sen alaisiin paikallisyhdistyksiin jäseninä kuuluviin elinkeinonharjoittajiin niiden kannalta merkityksellisissä asioissa.

Suomen Yrittäjien hakemuksen tutkimisen edellytyksiä ratkaistaessa ei tule tutkia vielä sitä, onko Directa vahingoittanut joidenkin elinkeinonharjoittajien etua. Kysymys siitä, onko Directan menettely ollut sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetussa laissa tarkoitetulla tavalla sopimatonta, ratkaistaan vasta pääasian yhteydessä.

Directa tuottaa asiakkailleen muun muassa internetissä julkaistavia hakemisto- ja yhteystietopalveluita. Directan ilmoittaman perusteella sillä on ollut Suomessa kymmeniätuhansia asiakkaita sadoilla eri toimialoilla. Directan toiminta on kohdistunut valtakunnallisessa laajuudessa erikokoisiin yrityksiin ilmeisesti riippumatta yritysten toimialasta. Directan kysymyksessä olevan liiketoiminnan ei voida siten katsoa kohdistuvan millekään tietylle toimialalle tai maantieteelliselle alueelle. Suomen Yrittäjien harjoittaman laaja-alaiseksi luonnehdittavan edunvalvonnan ei puolestaan ole selvitetty olevan asiassa merkityksellisellä tavalla riippuvaista sen jäsenistöön kuuluvien elinkeinonharjoittajien toimialasta tai kotipaikasta.

Edellä lausutun perusteella markkinaoikeus katsoo, että Suomen Yrittäjät ry on tässä asiassa eräiden markkinaoikeudellisten asioiden käsittelystä annetun lain 3 §:n 1 momentin 3 ja 4 kohdissa tarkoitettu elinkeinonharjoittajien etujen valvomiseksi toimiva rekisteröity yhdistys, jolla on oikeus saattaa asia vireille markkinaoikeudessa. Suomen Yrittäjät ry:n hakemus on siten tutkittava.

Päätöslauselma

Markkinaoikeus hylkää Directa Oy:n vaatimuksen Suomen Yrittäjät ry:n hakemuksen tutkimatta jättämisestä.


MUUTOKSENHAKU

Tähän ratkaisuun ei saa hakea erikseen muutosta.


Markkinaoikeustuomari Jaakko Ritvala