MAO:486/11
HAKEMUS
Vaatimus
SVVK Suomen Verkkoviestintäkeskus Oy (jäljempänä myös SVVK) on vaatinut, että markkinaoikeus kieltää Talent CC Oy:tä 50.000 euron sakon uhalla jatkamasta sopimusehtojensa mukaista menettelyä, jonka mukaan Suomen yrityshaun ja asiakkaan välisten sopimusten irtisanomisessa asiakas ei saisi käyttää asiamiestä, antaa irtisanomisesta toimeksiantoa kolmannelle eikä valtuuttaa kolmatta suorittamaan irtisanomista. Kielto on määrättävä tulemaan voimaan heti.
SVVK on lisäksi vaatinut, että markkinaoikeus velvoittaa Talent CC Oy:n korvaamaan sen arvonlisäverottomat oikeudenkäyntikulut, jotka ovat aiheutuneet sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain nojalla esitetystä vaatimuksesta, 5.073 eurolla korkoineen.
Perusteet
SVVK:n toiminta-ajatuksena on tarjota asiakasyrityksilleen palvelua, jossa SVVK ja asiakasyritys valitsevat yhteistyössä asiakasyrityksen markkinoinnin kannalta toimivimmat palvelut. Mikäli asiakasyritys katsoo markkinointiyrityksen kanssa tekemänsä markkinointisopimuksen tarpeettomaksi oman liiketoimintansa kannalta, SVVK välittää tämän asiakasyrityksen ilmoittaman tahdon markkinointiyritykselle saamansa kirjallisen valtuutuksen nojalla. SVVK ei ole liiketoiminnassaan syyllistynyt rikolliseen menettelyyn.
Talent CC Oy harjoittaa internetissä hakemistopalveluliiketoimintaa aputoiminimellä Suomen yrityshaku. Sen yleisten sopimusehtojen mukaan asiakkaan tulee tehdä sopimuksen irtisanominen aina kirjallisesti, joko sähköpostilla tai kirjeellä, eikä asiakas saa käyttää irtisanomisessa asiamiestä, antaa irtisanomisesta toimeksiantoa kolmannelle eikä valtuuttaa kolmatta suorittamaan irtisanomista. Ehdon mukaan kolmannen osapuolen asiakkaan puolesta tekemät irtisanomisilmoitukset ovat mitättömiä ja tehottomia eivätkä vaikuta sopimussuhteen voimassaoloon.
Talent CC Oy:n aiemmin käyttämissä yleisissä sopimusehdoissa ei ollut mainintaa siitä, ettei kolmannen osapuolen tekemä irtisanominen olisi ollut pätevä. Sopimusehtoja on muutettu yksipuolisesti. Mitään perusteita sopimusehtojen muuttamiselle ei ole esitetty. Kysymys ei ole vähäisestä muutoksesta vaan poikkeuksellisesta toimenpiteestä, joka on suunnattu SVVK:ta kohtaan ja jonka tarkoituksena on ollut sen toiminnan vaikeuttaminen.
Internetissä toimivia markkinointipalveluja tarjoavia yrityksiä on markkinoilla erittäin runsaasti, eikä niiden asiakkailla ole käytännössä mahdollisuuksia selvittää palvelujen ehtoja varsinkaan, jos niitä muutetaan siten kuin esillä olevassa asiassa on tehty.
Talent CC Oy:n toimintaa on pidettävä sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain 1 §:n perusteella hyvän liiketavan vastaisena tai toisen elinkeinonharjoittajan kannalta sopimattomana menettelynä.
Toissijaisesti menettelyä on arvioitava elinkeinonharjoittajien välisten sopimusehtojen sääntelystä annetun lain 1 §:n nojalla. Puheena oleva yleisten sopimusehtojen kohta on rinnastettavissa sopimusehtoon, joka tekisi mahdottomaksi ostaa mitään asioitsija- tai asiamiespalveluja taikka asianajopalveluja. On selvää, että tämänkaltaisen ehdon käyttämiselle ei ole mitään rationaalisesti perusteltavissa olevaa syytä. Kysymys on ainoastaan shikaaninomaisesta tarkoituksesta vaikeuttaa heikommassa asemassa olevien asiakasyritysten ja SVVK:n toimintaa, eli erityisesti reklamointia ja sopimussuhteesta irtisanoutumista. Ehdon käyttäminen on siten yksiselitteisesti kohtuutonta.
Talent CC Oy:n käyttämän edellä mainitun sopimusehdon ilmeisenä tarkoituksena on haitata SVVK:n kaltaisten yritysten toimintaa. Asiassa ei ole kysymys asianosaisten välisestä sopimusoikeudellisesta kiistasta vaan siitä, että Talent CC Oy pyrkii toiminnallaan sopimattomasti hankaloittamaan SVVK:n liiketoimintaa. Markkinaoikeus on siten toimivaltainen käsittelemään asian sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain nojalla.
Markkinaoikeus on toimivaltainen käsittelemään asian myös elinkeinonharjoittajien välisten sopimusehtojen sääntelystä annetun lain nojalla. Kysymyksessä olevan sopimusehdon käyttö kohdistuu suoraan SVVK:een ja sopimusehdolla on myös siihen välitön vaikutus. SVVK:lla on sen vuoksi asialegitimaatio asiassa. SVVK:lla on asiakkainaan useita Talent CC Oy:n asiakkaita, joita SVVK edustaa valtuutuksen nojalla suhteessa Talent CC Oy:öön. Mikäli Talent CC Oy saisi käyttää puheena olevaa sopimusehtoa, se johtaisi oikeudenmenetyksiin niiden SVVK:n asiakkaiden osalta, jotka ovat valtuuttaneet sen toimimaan suhteessa Talent CC Oy:öön. Kun SVVK:n olisi mahdotonta toimia päämiestensä edunvalvojana, seurauksena olisi todennäköisesti se, että SVVK:n asiakkaat esittäisivät vaatimuksia sitä kohtaan.
Elinkeinonharjoittajien välisten sopimusehtojen sääntelystä annetulle laille on joka tapauksessa annettava merkitystä arvioitaessa asiaa sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnasta annetun lain nojalla ja myös siinä tapauksessa, ettei SVVK:lla katsottaisi olevan asialegitimaatiota ensiksi mainitun lain perusteella. Mikäli hakijana asiassa olisi SVVK:n sopimuskumppanina oleva Talent CC Oy:n asiakas, olisi täysin selvää, että sillä olisi asialegitimaatio asiassa ja on myös ilmeistä, että puheena oleva sopimusehto todettaisiin oikeudenkäynnissä kohtuuttomaksi.
VASTAUS
Vaatimus
Talent CC Oy on ensisijaisesti vaatinut, että hakemus jätetään tutkimatta ja toissijaisesti, että hakemus hylätään.
Talent CC Oy on lisäksi vaatinut, että markkinaoikeus velvoittaa SVVK:n korvaamaan sen sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain nojalla esitettyyn vaatimukseen vastaamisesta aiheutuneet arvonlisäverottomat oikeudenkäyntikulut 7.675 eurolla korkoineen.
Perusteet
Hakemuksessa tarkoitettu sopimusehto ja sen muutos koskee Talent CC Oy:n ja sen asiakkaan välistä sopimussuhdetta. Sopimusoikeudelliset asiat eivät kuulu markkinaoikeuden toimivaltaan. Sopimusehto ei kohdistu SVVK:een, eikä siitä voi aiheutua sen toiminalle vahinkoa eräiden markkinaoikeudellisten asioiden käsittelystä annetuissa laissa tarkoitetulla tavalla. SVVK:lla ei siten ole asialegitimaatiota asiassa. SVVK ei myöskään ole mainitussa laissa tarkoitettu elinkeinonharjoittajien etujen valvomiseksi toimiva rekisteröity yhdistys. Hakemus on siten jätettävä tutkimatta.
Talent CC Oy on hakemistopalveluja tarjoava pk-yritys. Samanlaisia tai samankaltaisia palveluja tarjoaa moni muukin yritys Suomessa. Talent CC Oy:n asiakkaat eivät ole riippuvaisia sen palveluista eivätkä yhtiöön verrattuina heikommassa asemassa ja siten erityisen suojan tarpeessa olevia, vaan Talent CC Oy:n kanssa tasavertaisessa asemassa olevia sopimusosapuolia. Talent CC Oy:n ja sen asiakasyritysten välinen sopimussuhde jää elinkeinonharjoittajien välisten sopimusehtojen sääntelystä annetun lain soveltamisalan ulkopuolelle.
Talent CC Oy:n 1.6.2009 tekemä muutos sopimusehtoihin on ollut teknisluonteinen ja vähämerkityksellinen. Asiakasyritys voi sopimusehtojen muutoksen jälkeenkin irtisanoa sopimuksensa Talent CC Oy:n kanssa toimittamalla sille kirjallisen irtisanomisilmoituksen. Ehto kolmannen osapuolen käyttämisen kieltämisestä sopimusta irtisanottaessa ei siten vaikuta asiakasyrityksen oikeuteen irtautua sopimuksesta. Ehto ei ole kohtuuton kahden tasaveroisen elinkeinonharjoittajan välillä. Ehtomuutos koskee vain kolmannen käyttämistä sopimuksen irtisanomiseen, eikä ehto SVVK:n väittämällä tavalla estä kaikkien asiamiespalveluiden käyttämistä.
Hakemuksen kohteena olevan sopimusehdon käyttämiseen on päädytty siitä syystä, että toimialalle on tullut toimijoita, joiden palveluntarjonta on ollut kyseenalaista. SVVK:n harjoittamaa liiketoimintaa on viranomaisten toimesta tarkasteltu kriittisesti. Talent CC Oy on tehnyt rikosilmoituksen koskien SVVK:n laittomasti haltuunsa saamien muun ohella Talent CC Oy:n asiakasrekistereiden käyttämistä.
SVVK on irtisanonut asiakkaidensa palveluita kerralla useille palveluntarjoajille, mukaan lukien Talent CC Oy:lle, viikoittain lähettämillään sähköpostiviesteillä, joiden liitetiedostoina on ollut luettelo sadoista yrityksistä. Sähköpostiviestin vastaanottajaksi ei ole määritelty tiettyä tahoa. Talent CC Oy:lle onkin saapunut sähköpostiviestejä, joiden liitteissä mainitut lukuiset yritykset eivät ole sen asiakasyrityksiä. Eräissä sähköpostiviesteissä on ollut seuraava viesti: Mikäli haluatte teille toimitettavan vain asiakasyritystenne irtisanomisilmoitukset, pyydämme teitä toimittamaan päivittyvän asiakasrekisterinne muiden yritysten pois karsimisen toteuttamiseksi.” Tämä antaa kuvan siitä, että SVVK:n tarkoituksena on ollut hankkia asiakastietoja oman toimintansa perustaksi. On ilmeistä, että SVVK lähettää sähköpostiviestejä asiakkaidensa sopimusten irtisanomiseksi täysin sattumanvaraisesti ja ilman tietoa siitä, mitkä sen asiakkaista todella ovat sähkpostiviestin vastaanottajan asiakkaita ja mitkä sen asiakkaista tosiasiallisesti haluavat irtisanoa sopimuksensa Talent CC Oy:n kanssa. Tätä päätelmää tukee myös sähköpostiviesteissä esiintynyt seuraava virke: ”Mikäli tarjoamanne palvelu ei liity sähköiseen tai printtimarkkinointiin, pyydämme Teitä ystävällisesti ottamaan yhteyttä asiakaspalveluumme.” On epäiltävissä, ettei SVVK ylipäänsä ole ollut tietoinen siitä, mille yrityksille sähköpostiviestit on lähetetty.
SVVK:n mukaan sen toiminta-ajatuksena on tarjota asiakasyrityksilleen palvelua, jossa SVVK ja sen asiakasyritys valitsevat yhteistyössä asiakasyrityksen markkinoinnin kannalta toimivimmat palvelut. SVVK:n toiminnasta saatu selvitys osoittaa, että sen toiminta on ollut summaarista ilman, että siihen olisi kuulunut sen väittämää tapauskohtaista harkintaa.
Talent CC Oy:llä on ollut perusteltu tarve suojella luottamuksellisia asiakassuhteitaan tämänkaltaiselta toiminnalta. SVVK:n toiminta on kohtuutonta ja yrityksen tulee voida sopimusehdoilla suojautua kyseenalaisena pidettävää toimintaa vastaan. Sopimusehto on sopimusoikeudellisesti hyväksyttävä, eikä sen voida katsoa rajoittavan kilpailua tai olevan ristiriidassa sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain kanssa. Ehtomuutoksesta on tiedotettu Talent CC Oy:n asiakasyrityksille välittömästi 1.6.2009, eivätkä asiakasyritykset ole ilmoittaneet tyytymättömyyttään sopimusehtojen muutokseen. Näin ollen muutettu sopimusehto on tullut sitovaksi Talent CC Oy:n ja sen asiakasyritysten välillä.
Talent CC Oy ei siten ole menetellyt sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetussa laissa tarkoitetulla tavalla sopimattomasti. Sopimusehtoa ei myöskään ole pidettävä elinkeinonharjoittajien välisten sopimusehtojen sääntelystä annetussa laissa tarkoitetulla tavalla kohtuuttomana. Hakemus on siten hylättävä.
TODISTELU
Kirjalliset todisteet
SVVK Suomen Verkkoviestintäkeskus Oy
1. Suomen yrityshaun yleiset sopimusehdot
2. Suomen yrityshaun aikaisemmat yleiset sopimusehdot
3. Suomen Yrittäjät ry:n internetsivuilla vuonna 2011 julkaistu artikkeli ”Harhaanjohtava markkinointi saatava kuriin!”
Talent CC Oy
1. Poliisin internetsivuillaan julkaisema ilmoitus 17.5.2011 tutkinnassa olevasta petosepäilystä
2. SVVK:n lähettämät irtisanomisilmoitukset 12.12.2008, 26.2.2010, 2.7.2010 ja 20.5.2011 liitteineen
3. Talent CC Oy:n tekemä rikosilmoitus
Henkilötodistelu
SVVK Suomen Verkkoviestintäkeskus Oy
SVVK:n hallituksen jäsen HL todistelutarkoituksessa
Talent CC Oy
Talent CC Oy:n hallituksen varajäsen PK todistelutarkoituksessa
MARKKINAOIKEUDEN RATKAISU
Hakemuksen tutkiminen
Markkinaoikeuslain 1 §:n 1 momentin mukaan markkinaoikeus käsittelee ne asiat, jotka säädetään sen toimivaltaan kuuluviksi muun muassa eräiden markkinaoikeudellisten asioiden käsittelystä annetussa laissa. Jälkimmäisen lain 2 §:n mukaan markkinaoikeus käsittelee asiat, jotka säädetään sen toimivaltaan kuuluviksi muun muassa sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetussa laissa ja elinkeinonharjoittajien välisten sopimusehtojen sääntelystä annetussa laissa.
Sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain nojalla esitetty vaatimus
Sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain 1 §:n 1 momentin mukaan elinkeinotoiminnassa ei saa käyttää hyvän liiketavan vastaista tai muutoin toisen elinkeinonharjoittajan kannalta sopimatonta menettelyä.
Eräiden markkinaoikeudellisten asioiden käsittelystä annetun lain 3 §:n 1 momentin 3 kohdassa säädetään, että sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain nojalla käsiteltävä asia tulee vireille markkinaoikeudessa sen elinkeinonharjoittajan hakemuksella, johon viimeksi mainitun lain 1–3 §:ssä tarkoitettu menettely kohdistuu tai jonka toimintaa se saattaa vahingoittaa.
SVVK:n sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain mukainen vaatimus perustuu siihen, että Talent CC Oy on muuttamalla yleisiä sopimusehtojaan ja käyttämällä niitä menetellyt hyvän liiketavan vastaisesti tai muutoin sopimattomasti SVVK:n kannalta. SVVK:n mukaan sopimusehtojen käyttämisen ilmeisenä tarkoituksena on haitata SVVK:n ja sen kaltaisten yritysten toimintaa.
Markkinaoikeus katsoo, ettei asiassa ole eräiden markkinaoikeudellisten asioiden käsittelystä annetun lain 3 §:n 1 momentin 3 kohdasta johtuvia esteitä tutkia hakemuksessa sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain nojalla esitetty vaatimus. Talent CC Oy:n oikeudenkäyntiväite on sen vuoksi hylättävä.
Elinkeinonharjoittajien välisten sopimusehtojen sääntelystä annetun lain nojalla esitetty vaatimus
Eräiden markkinaoikeudellisten asioiden käsittelystä annetun lain 3 §:n 1 momentin 4 kohdassa säädetään, että elinkeinonharjoittajien välisten sopimusehtojen sääntelystä annetun lain nojalla käsiteltävä asia tulee vireille markkinaoikeudessa elinkeinonharjoittajien etujen valvomiseksi toimivan rekisteröidyn yhdistyksen hakemuksella tai sen elinkeinonharjoittajan hakemuksella, johon sopimusehdon käyttö kohdistuu.
Hakemuksessa tarkoitettu sopimusehto koskee Talent CC Oy:n ja sen asiakkaan välistä sopimussuhdetta. Asiassa on riidatonta, että SVVK ei ole ollut sopimussuhteessa Talent CC Oy:öön. Hakemuksen kohteena olevan sopimusehdon käyttö ei siten kohdistu SVVK:een eräiden markkinaoikeudellisten asioiden käsittelystä annetun lain 3 §:n 1 momentin 4 kohdassa tarkoitetulla tavalla. Merkityksetöntä asiassa on, että sopimusehdon käyttö kohdistuu SVVK:n asiakkaina oleviin Talent CC Oy:n sopimuskumppaneihin.
Markkinaoikeus katsoo, että SVVK ei siten ole eräiden markkinaoikeudellisten asioiden käsittelystä annetun lain 3 §:n 1 momentin 4 kohdassa tarkoitettu elinkeinonharjoittaja tai muukaan siinä tarkoitettu vireillepanija. Talent CC Oy:n oikeudenkäyntiväite on sen vuoksi hyväksyttävä ja hakemus jätettävä tutkimatta siltä osin kuin siinä esitetty kieltovaatimus perustuu elinkeinonharjoittajien välisten sopimusehtojen sääntelystä annettuun lakiin.
Pääasiaratkaisun perustelut
Kysymyksenasettelu
Talent CC Oy on 1.6.2009 muuttanut sopimusehtojaan, joita se on käyttänyt aputoiminimellä Suomen yrityshaku harjoittamassaan hakemistopalveluliiketoiminnassa, sopimuksen syntymistä ja voimassaoloa koskevan ehdon osalta kuulumaan: ”Asiakkaan tulee tehdä sopimuksen irtosanominen aina kirjallisesti (sähköposti tai kirje) eikä Asiakas saa käyttää irtisanomisessa asiamiestä, antaa irtisanomisesta toimeksianto kolmannelle eikä valtuuttaa kolmatta suorittamaan irtisanomista. Kolmannen osapuolen Asiakkaan puolesta tekemät irtisanomisilmoitukset ovat mitättömiä ja tehottomia eivätkä vaikuta sopimussuhteen voimassaoloon.”
Asiassa on SVVK:n hakemuksesta ratkaistavana, onko Talent CC Oy käyttämällä mainittua sopimusehtoa menetellyt sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain 1 §:n 1 momentissa tarkoitetulla tavalla hyvän liiketavan vastaisesti tai muutoin SVVK:n kannalta sopimattomasti. Sen sijaan markkinaoikeuden arvioitavana ei ole, onko puheena oleva sopimusehto sitova Talent CC Oy:n ja sen asiakkaan välisessä sopimussuhteessa.
Sopimusehdon merkitys SVVK:n liiketoiminnalle
SVVK:n hallituksen jäsen HL on todistelutarkoituksessa kuultaessa kertonut SVVK:n liiketoimintaidean syntyneen yritysten tarpeesta hallita voimakkaasti kasvanutta niihin kohdistettua internetmarkkinointia. Tällä hetkellä yli kaksisataa hakemistopalveluyritystä tarjoaa markkinointia internetissä, ja näistä eräät tietoisesti harhauttavat yrityksiä esiintymällä harhaanjohtavasti samankaltaisilla toiminimillä ja jopa laskuttavat hakemistopalvelusta, jota yritys ei ole tilannut. Hakemistopalvelujen tarjonnasta yrityksen on vaikeata valita ne hakemistopalvelut, jotka ovat yrityksen kannalta hyviä. SVVK tarjoaa asiakkailleen palvelua, jossa se yhdessä asiakkaan kanssa valitsee asiakkaalle toimivimmat markkinointipalvelut. Asiakkaan kanssa tehdyn sopimuksen perusteella SVVK irtisanoo saamansa valtakirjan nojalla asiakkaan hakemistopalveluja koskevat sopimukset. Sopimusten irtisanominen tapahtuu siten, että SVVK lähettää kerran viikossa sähköpostitse Suomessa toimiville hakemistopalveluyrityksille, kuten Suomen yrityshaulle, luettelon niistä yrityksistä, jotka ovat päättäneet hakemistopalvelusopimustensa irtisanomisesta. SVVK on tarjoutunut toimittamaan hakemistopalveluyritykselle luettelon, jossa on mainittu vain sen asiakkaat, edellyttäen, että SVVK:lle toimitetaan hakemistopalveluyrityksen asiakasrekisteri. HL:n mukaan SVVK:n lähettämästä luettelosta on kuitenkin teknisesti yksinkertaista karsia pois muut kuin vastaajanottajan omat asiakkaat. SVVK toimittaa lisäksi luettelon niistä asiakkaista, jotka ovat päättäneet jäädä hakemistopalveluyrityksen asiakkaiksi. Talent CC Oy:n käyttämä sopimuksen irtisanomista koskeva ehto hankaloittaa SVVK:n toimintaa ja sen asiakkaat ovat kyseenalaistaneet, onko SVVK sille annettujen toimeksiantojen mukaisesti irtisanonut asiakkaiden sopimukset. Myös muut hakemistopalveluyritykset kuin Talent CC Oy ovat muuttaneet sopimusehtojaan vaikeuttaakseen sopimusten irtisanomista.
Talent CC Oy:n syyt sopimusehdon käyttämiselle
Talent CC Oy:n hallituksen varajäsen PK on todistelutarkoituksessa kuultaessa kertonut yhtiön puheena olevalla sopimusehdolla pyrkivän turvaamaan omat sopimussuhteensa. Talent CC Oy ilmoittaa asiakkailleen sopimuskauden päättymisestä kymmenen päivää ennen sanottua ajankohtaa. Asiakkaalla on tuolloin mahdollisuus irtisanoa sopimus esimerkiksi sähköpostitse.
SVVK:n toimintaa PK on kuvannut epämääräiseksi, koska se antaa vaikutelman, ettei SVVK ole tietoinen siitä, kenen kanssa sen asiakkailla on niin sanottu näkyvyyssopimus. Talent CC Oy on vastaanottanut viikoittain SVVK:lta sähköpostiviestin irtisanomisilmoituksista. Viestissä tai sen liitteessä on lueteltu jopa 7.000 yritystä. Talent CC Oy on vertailtuaan luetteloa asiakasrekisteriinsä havainnut, että 65 prosenttia luetelluista yrityksistä ei ollut sen asiakkaita. Myös silloin kun yritys on SVVK:n ilmoittaman mukaisesti päättänyt jatkaa Talent CC Oy:n kanssa tekemäänsä sopimusta, yritys on kuitenkin sen jälkeenkin mainittu SVVK:n lähettämissä luetteloissa. SVVK ei ollut suostunut toimittamaan Talent CC Oy:n siltä vuoden 2009 alussa pyytämiä tuotekohtaisia valtakirjoja sopimusten irtisanomisille.
Menettelyn arviointi
Talent CC Oy:n esittämän perusteella sen käyttämän sopimuksen irtisanomista koskevan ehdon taustalla on erityisesti SVVK:n tapa irtisanoa asiakkaidensa puolesta näiden Talent CC Oy:n kanssa tekemiä markkinointisopimuksia.
SVVK on asiakkailtaan saamiensa valtuutuksien perusteella irtisanonut sähköpostitse Talent CC Oy:lle lähettämällään viestillä ”kaikki voimassa olevat sopimukset” viestin vastaanottajan ja viestissä tai sen liitteessä mainittujen yritysten välillä.
Irtisanomisilmoitus on lähetetty paitsi Talent CC Oy:lle myös muille markkinointipalveluja tarjoaville yrityksille. Riidatonta on, että irtisanomisilmoitus on käsittänyt usean markkinointipalveluja tarjoavan yrityksen asiakkaita. Irtisanomisilmoituksesta ei käy ilmi, mistä sopimuksesta kunkin siinä mainitun yrityksen osalta on kysymys, eikä siis edes sitä, onko irtisanottava sopimus tehty nimenomaan Talent CC Oy:n kanssa. Yksittäisessä irtisanomisilmoituksessa on voitu mainita useita tuhansia yrityksiä. Asianosaiset ovat esittäneet toisistaan poikkeavia käsityksiä siitä, miten vaikeaa Talent CC Oy:n on sille lähetetyistä luetteloista erotella ne yritykset, joiden kanssa sillä on voimassa oleva markkinointisopimus. Keskeistä asian arvioinnissa on kuitenkin se, että irtisanomisilmoituksesta ei yksiselitteisesti käy ilmi, mitkä yritykset irtisanovat nimenomaan Talent CC Oy:n kanssa tekemänsä tietyn sopimuksen. SVVK:n lähettämät irtisanomisilmoitukset ovat siten yksilöimättömiä.
Irtisanomisilmoituksessa on todettu, että jos SVVK:n asiakasyritys kuitenkin päättää valita osaksi markkinointistrategiaansa irtisanomisilmoituksen vastaanottajan palvelun tai tuotteen, SVVK informoi siitä ja antaa luvan neuvotella asiakasyrityksen tai SVVK:n kanssa alustavasta sopimuksesta. Talent CC Oy:n kertoman mukaan SVVK:n sille lähettämät irtisanomisilmoitukset ovat olleet ristiriitaisia. Sitä huolimatta, että SVVK on ilmoittanut tietyn asiakasyrityksen haluavan jatkaa sopimussuhdettaan Talent CC Oy:n kanssa, on yritys mainittu irtisanomisilmoituksessa.
SVVK:lla on oikeus ja toisaalta velvollisuus toimia saamansa valtuutuksen mukaan. SVVK on kuitenkin järjestänyt asiakasyritystensä sopimusten irtisanomisen siten, että Talent CC Oy:lle on voinut syntyä perusteltu epäilys siitä, että SVVK:n irtisanomisilmoitukset eivät ole perustuneet sen asiakkaiden valtuutuksiin irtisanoa sopimuksensa Talent CC Oy:n kanssa. Talent CC Oy:n sopimuksen irtisanomista koskeva ehto saattaa sinänsä hankaloittaa SVVK:n elinkeinotoimintaa, kun sitä harjoitetaan edellä kuvatulla tavalla. Kun otetaan huomioon, että Talent CC Oy:llä on sopimuksiinsa perustuvia velvoitteita omiin asiakkaisiinsa nähden, Talent CC Oy ei ole menetellyt sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain 1 §:n 1 momentissa tarkoitetulla tavalla hyvän liiketavan vastaisesti tai muutoin SVVK:n kannalta sopimattomasti käyttämällä sopimuksissaan edellä kuvattua ehtoa.
Oikeudenkäyntikulut
Eräiden markkinaoikeudellisten asioiden käsittelystä annetun lain 20 §:n 1 momentin mukaan sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain mukaisissa asioissa markkinaoikeudessa sovelletaan oikeudenkäyntikulujen korvaamista koskevia oikeudenkäymiskaaren säännöksiä.
Oikeudenkäymiskaaren 21 luvun 1 §:n mukaan asianosainen, joka häviää asian, on velvollinen korvaamaan kaikki vastapuolensa tarpeellisista toimenpiteistä johtuvat kohtuulliset oikeudenkäyntikulut.
Talent CC Oy on asian voittanut osapuoli. SVVK on siten oikeudenkäymiskaaren 21 luvun 1 §:n nojalla velvollinen korvaamaan Talent CC Oy:n oikeudenkäyntikulut. SVVK:lla ei ole ollut huomauttamista Talent CC Oy:n oikeudenkäyntikuluvaatimuksesta sen määrän osalta. Näin ollen SVVK on velvollinen korvaamaan Talent CC Oy:n oikeudenkäyntikulut vaaditun määräisinä.
Päätöslauselma
Markkinaoikeus jättää hakemuksen tutkimatta siltä osin kuin se perustuu elinkeinonharjoittajien välisten sopimusehtojen sääntelystä annettuun lakiin.
Muilta osin hakemus hylätään.
SVVK Suomen Verkkoviestintäkeskus Oy velvoitetaan suorittamaan Talent CC Oy:lle korvauksena oikeudenkäyntikuluista 7.675 euroa. Korvaukselle on maksettava viivästyskorkoa korkolain 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaan siitä lähtien, kun kuukausi on kulunut markkinaoikeuden päätöksen antamisesta.
MUUTOKSENHAKU
Muutosta tähän ratkaisuun saa hakea korkeimmalta oikeudelta valittamalla vain, jos korkein oikeus niillä erityisillä perusteilla, jotka ilmenevät oheisesta valitusosoituksesta, myöntää valitusluvan.
Määräaika valitusluvan pyytämiseen ja valituksen tekemiseen päättyy 27.12.2011.
Asian ovat yksimielisesti ratkaisseet markkinaoikeustuomarit Anne Ekblom-Wörlund, Sami Myöhänen ja Jaakko Ritvala.
LAINVOIMAISUUS
Lainvoimainen