MAO:120/03
Konsumentombudsmannen mot Jippii Group Oyj. Som leverantör av en e-posttjänst fogar Jippii Group Oyj text om denna tjänst till slutet av ett e-postmeddelande som sänds via denna tjänst. Texten som fogats till har varit t.ex. 22.8.2002 följande: ”Ta dig en tillförlitlig e-post http://www.jippii.fi/ Bekanta dig samtidigt med den bästa spelplatsen på nätet, JIPPIIGAMES.”
Lagen om integritetsskydd vid telekommunikation och dataskydd inom televerksamhet gällde abonnenters och användares integritetsskydd och skydd för berättigade intressen vid telekommunikation. Enligt 21 § får telekommunikation inte användas för direktmarknadsföring utan att abonnenten i förväg har gett sitt samtycke, om teleförbindelserna med den mottagande abonnenten upprättas via automatiska system. I fråga om direktmarknadsföring fanns i lagrummet en hänvisning bland annat till vad som föreskrivs i konsumentskyddslagen.
För direktmarknadsföring är det typiskt att den riktas till någon viss specificerad grupp konsumenter. Målgrupp för direktmarknadsföring kan visserligen vara även en enda person. Avsändaren av marknadsmeddelandet väljer målgruppen för direktmarknadsföringen. I detta fall vet inte leverantören av e-posttjänsten i förväg vem som är mottagare av meddelandena i ”signaturen”, eftersom mottagaren väljs av dem som använder e-posttjänsten då de sänder sina meddelanden via tjänsten. Marknadsdomstolen ansåg att det inte var fråga om direktmarknadsföring enligt lagen om integritetsskydd vid telekommunikation och dataskydd inom televerksamhet 21 §.
Jippiis ”signatur” ingår som ett bihang till det e-postmeddelande som användaren sänder, dvs. ett textblock som avskiljs med ett streck. Dess längd är två rader och där marknadsförs Jippiis egna tjänster. Det egentliga innehållet i e-postmeddelandet är det meddelande som användaren sänder och inte alls Jippiis ”signatur”. Det huvudsakliga syftet då e-posten används på detta sätt är uttryckligen kommunikationen mellan användarna och inte en marknadsföring av Jippiis produkter. Användaren sänder inte sitt e-postmeddelande i marknadsföringssyfte. Marknadsdomstolen ansåg att Jippii Group Oyj inte hade förfarit i ärendet i strid med konsumentskyddslagen 2 kap. 1 §.
KSL 2 kap. 1 §