MAO:177/12

ASIAN TAUSTA

Kiuruveden kaupunki on pyytänyt 3.11.2011 julkaistulla kansallisella hankintailmoituksella tarjouksia jäähallin huoltotöistä ajalle 1.2.2012–30.6.2013 ja mahdolliselle yhden vuoden mittaiselle optiokaudelle.

Kiuruveden kaupungin sivistysjohtaja on 20.12.2011 tekemällään hankintapäätöksellä § 26 valinnut jäähallin huoltotöiden suorittajaksi Pohjois-Savon Kiinteistöhuolto Oy:n.

Kiuruveden kaupungin sivistyslautakunta on muutoksenhaun kohteena olevalla päätöksellään poistanut sivistysjohtajan edellä mainitun hankintapäätöksen ja keskeyttänyt hankintamenettelyn.

Hankintayksikön ilmoituksen mukaan hankinnan ennakoitu kokonaisarvo on ollut 150.000–170.000 euroa.


ASIAN KÄSITTELY MARKKINAOIKEUDESSA

Valitus

Vaatimukset

Valittaja on vaatinut, että markkinaoikeus kumoaa muutoksenhaun kohteena olevan hankintamenettelyn keskeyttämistä koskevan päätöksen ja velvoittaa hankintayksikön korjaamaan virheellisen menettelynsä. Valittaja on toissijaisesti vaatinut, että markkinaoikeus velvoittaa hankintayksikön maksamaan sille hyvitysmaksuna 20.000 euroa. Lisäksi valittaja on vaatinut, että markkinaoikeus velvoittaa hankintayksikön korvaamaan sen arvonlisäverottomat oikeudenkäyntikulut 4.556,25 eurolla korkoineen.

Perustelut

Hankintamenettelyn keskeyttämistä koskeva päätös on tehty virheellisillä perusteilla. Perustelut eivät ole olleet todellisia ja päätöksellä on kohdeltu valittajaa epätasapuolisesti ja syrjivästi.

Toinen saaduista tarjouksista on ollut tarjouspyynnön vastainen, joten hankintayksiköllä on ollut velvollisuus hylätä se.

Vain yhden tarjouspyynnön mukaisen tarjouksen saaminen tarjouskilpailussa ei ole riittävä ja perusteltu syy hankinnan keskeyttämiselle. On epätodennäköistä, että tarjouskilpailuun osallistuisi myöhemminkään muita tarjoajia. Valittajan tekemä tarjous on ollut hinnaltaan kohtuullinen ja alan vallitsevaan hintatasoon nähden tavanomainen. Vastaavien huoltotöiden markkinahintataso on ollut hankintayksikön tiedossa hankintapäätöstä tehtäessä eikä valittajan ja toisen tarjoajan tarjouksessa ei ole ollut merkittävää hintaeroa.

Hankintayksikkö ei ole esittänyt mitään muutakaan perusteltua syytä, minkä vuoksi hankintaa ei voisi jo annettujen tarjousten perusteella toteuttaa. Hankinnan tarve ja kohde eivät ole hankintaprosessin aikana muuttuneet ja hankintayksiköllä on edelleen tarve saada kyseiset huoltotyöt suoritettua käyttämällä ulkopuolista palveluntarjoajaa. Hankintayksikön rahoitustilanne, määrärahojen puute tai muu taloudellinen syy ei ole voinut olla keskeyttämisen syynä. Hankintamenettelyn valmisteluun liittyvä väitetty puutteellisuus ei ole riittävä syy hankintamenettelyn keskeyttämiselle. Hankintamenettelyssä ei ole mitään sellaisia virheitä tai puutteita, että hankinta olisi sen vuoksi pitänyt keskeyttää.

Vastine

Hankintayksikkö on vaatinut, että markkinaoikeus hylkää valituksen.

Hankintayksikkö on saanut vain kaksi tarjousta, joista toisen tarjoajan tarjous on hylätty. Hankintayksikkö on katsonut, että sillä on riittävä peruste hankintamenettelyn keskeyttämiselle eikä keskeyttäminen ole tarjoajia kohtaan epätasa-arvoista. Alkuperäinen valinta kilpailuttamisen ja omana työnä tekemisen välillä on tehty puutteellisin perustein, sillä hankintayksikön sisäisenä työnä teettämisen arviointi on laiminlyöty. Hankintayksikkö on ryhtynyt tekemään kyseistä selvitystyötä vasta nyt jälkikäteen. Selvitystyön tuloksena on havaittu, ettei todellista työtä ole 70 tuntia viikossa, kuten tarjouspyynnössä on määritelty. Todellista työtä on arviolta 40 tuntia viikossa.


MARKKINAOIKEUDEN RATKAISU

Perustelut

Julkisista hankinnoista annetun lain (hankintalaki) 2 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikön on käytettävä hyväksi olemassa olevat kilpailuolosuhteet, kohdeltava hankintamenettelyn osallistujia tasapuolisesti ja syrjimättä sekä toimittava avoimesti ja suhteellisuuden vaatimukset huomioon ottaen.

Hankintalain 73 a §:n mukaan hankintamenettely voidaan keskeyttää vain todellisesta ja perustellusta syystä.

Säännöksen esitöiden mukaan (HE 182/2010 vp s. 22) keskeyttämisen syyn arvioinnissa hankintayksikön tulisi kiinnittää huomiota siihen, perustuuko hankintamenettelyn keskeyttäminen todellisiin syihin, ja siihen, vaikuttaisiko ratkaisu syrjivästi ehdokkaisiin tai tarjoajiin.

Hankintamenettelyn keskeyttämistä koskevaa päätöstä on perusteltu sillä, että hankintayksikkö on saanut vain yhden hyväksyttävissä olevan tarjouksen, jolloin ei ole aikaansaatu kilpailua eikä hintavertailua ole pystytty tekemään. Hankintayksikkö on perustellut hankintamenettelyn keskeyttämistä markkinaoikeudessa myös sillä, että valinta kilpailuttamisen ja omana työnä tekemisen välillä on tehty puutteellisin perustein, koska hankintayksikön sisäisenä työnä teettämisen arviointi on laiminlyöty. Perustelujen mukaan todellista työtä olisi kohteessa vain arvioilta 40 tuntia viikossa, kun tarjouspyynnössä työmääräarvioksi on esitetty 70 tuntia viikossa.

Vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan hyväksyttävänä hankinnan keskeyttämisen perusteena on katsottu, että hankinnasta on saatu vain yksi hyväksyttäväksi katsottava tarjous. Asiassa ei ole myöskään ilmennyt, etteivät hankintayksikön hankintamenettelyn keskeyttämiselle ilmoittamat syyt olisi olleet todellisia ja perusteltuja. Asiassa esitetyn selvityksen perusteella ei ole perusteita päätyä siihen, että hankintayksikkö olisi hankinnan keskeyttäessään menetellyt valittajaa kohtaan syrjivästi tai muutoin epätasapuolisesti. Hankintayksikkö ei siten ole menetellyt hankintamenettelyn keskeyttäessään julkisista hankinnoista annettujen oikeusohjeiden vastaisesti. Valitus on näin ollen hylättävä.

Oikeudenkäyntikulujen korvaaminen

Hankintalain 89 §:n 2 momentin mukaan hankinta-asiassa oikeudenkäyntikulujen korvaamiseen sovelletaan, mitä hallintolain-käyttölain 74 §:n 1 ja 2 momentissa säädetään.

Hallintolainkäyttölain 74 §:n 1 momentin mukaan asianosainen on velvollinen korvaamaan toisen asianosaisen oikeudenkäyntikulut kokonaan tai osaksi, jos erityisesti asiassa annettu ratkaisu huomioon ottaen on kohtuutonta, että tämä joutuu pitämään oikeudenkäyntikulunsa vahinkonaan. Harkittaessa julkisen asianosaisen korvausvelvollisuutta on pykälän 2 momentin mukaan otettava erityisesti huomioon, onko oikeudenkäynti aiheutunut viranomaisen virheestä.

Asiassa annettu ratkaisu huomioon ottaen valittaja saa pitää oikeudenkäyntikulunsa vahinkonaan.

Lopputulos

Markkinaoikeus hylkää valituksen.


MUUTOKSENHAKU

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Valitusosoitus on liitteenä.

Markkinaoikeuden päätöstä on valituksesta huolimatta noudatettava, jollei korkein hallinto-oikeus toisin määrää.

Asian ovat ratkaisseet markkinaoikeuden lainoppineet jäsenet Anne Ekblom-Wörlund ja Saija Laitinen.


HUOMAA:

Asiasta on valitettu. Asia on ratkaistu KHO 14.6.2013 taltionumero 2001.