Markkinaoikeus velvoitti elokuvateoksia BitTorrent-vertaisverkon avulla ladanneen ja edelleen jakaneen henkilön maksamaan hyvityksiä tekijänoikeuksin haltijoille

Julkaistu 4.7.2016

Markkinaoikeus arvioi kohtuullisen hyvityksen määräksi elokuvateosten yleisön saataville saattamisesta televisiosarjan yhden jakson osalta 50 euroa ja kokoillan elokuvan osalta 100 euroa.

Vastaaja oli kiistänyt ladanneensa ja edelleen jakaneensa elokuvateoksia. Vastaaja perusteli kiistämistään muun muassa sillä, että vastaajan käytössä oli langaton internetyhteys, jota oli mahdollista käyttää myös vastaajan asunnon ulkopuolelta.

Markkinaoikeus arvioi asiassa esitettyä näyttöä ja katsoi kantajien esittäneen riittävän selvityksen siitä, että vastaaja oli itse henkilökohtaisesti suorittanut elokuvateosten lataamiset. Tässä harkinnassa markkinaoikeus otti huomioon vastaajan internetin keskustelupalstoilla kirjoittaman ja sen että televisiosarjan osat oli ladattu niiden tarinan etenemisjärjestyksessä. Vastaaja oli lisäksi aloittanut teosten lataamiset samana päivänä kun hän oli hankkinut langattoman tukiaseman ja lataaminen oli loppunut kantajien lähetettyä vastaajalle hyvityksen maksamista koskeneen vaatimuskirjeen.

Mahdollisiin tiedusteluihin vastaa markkinaoikeustuomari Ville Parkkari , puhelin 029 564 3306

Asian diaarinumero 2015/628

Tuomio julkaistaan kokonaisuudessaan markkinaoikeuden kotisivuilla www.markkinaoikeus.fi