MAO:142/16

ASIAN RIIDATON TAUSTA

Scanmodul Oy on rekisteröityjen tavaramerkkien rekisterinumerot 87737 ja 260148 haltija.

Tavaramerkki rekisterinumero 87737 on 13.11.1981 tehdystä hakemuksesta rekisteröity 5.1.1984. Tavaramerkin siirtoa Scanmodul Oy:lle on sittemmin haettu 18.6.2013 ja siirto on merkitty tavaramerkkirekisteriin 30.8.2013. Tavaramerkki on rekisteröity luokkiin 25 ja 35. Siihen sisältyy seuraava erottamislausuma: "Merkkiä ei käytetä muodossa punainen risti valkoisella pohjalla tai valkoinen risti punaisella pohjalla."

87737

Tavaramerkki rekisterinumero 260148 on Scanmodul Oy:n 29.10.2013 tekemästä hakemuksesta rekisteröity sille 31.12.2013. Tavaramerkki on rekisteröity seuraaville tavaroille:
- luokassa 16 tavaroille: Paperi, pahvi ja niistä tehdyt tavarat, jotka eivät sisälly muihin luokkiin; painotuotteet; kirjansidonta-aineet; valokuvat; paperitavarat ja kirjoitustarvikkeet; paperi- ja kotitalousliimat; taiteilijantarvikkeet; siveltimet; kirjoituskoneet ja toimistotarvikkeet (paitsi huonekalut); neuvonta- ja opetusvälineet (paitsi laitteet); muoviset pakkaustarvikkeet (jotka eivät sisälly muihin luokkiin); painokirjasimet; painolaatat; kaikki muut tavarat, jotka sisältyvät tähän luokkaan Nizzan luokituksen aakkosellisessa luettelossa;
- luokassa 18 tavaroille: Nahat ja nahan jäljitelmät ja niistä tehdyt tavarat, jotka eivät sisälly muihin luokkiin; eläinten nahat, vuodat; matka-arkut ja -laukut; sateenvarjot ja päivänvarjot; kävelykepit; piiskat, valjaat ja satulavarusteet; kaikki muut tavarat, jotka sisältyvät tähän luokkaan Nizzan luokituksen aakkosellisessa luettelossa; sekä
- luokassa 30 tavaroille: Kahvi, tee, kaakao ja keinotekoinen kahvi; riisi; tapioka ja saago; jauhot ja viljavalmisteet; leipä, leivonnaiset ja makeiset; jäätelöt; sokeri, hunaja, siirappi; hiiva, leivinjauhe; suola; sinappi; etikka, kastikkeet (mauste-); mausteet; jää; kaikki muut tavarat, jotka sisältyvät tähän luokkaan Nizzan luokituksen aakkosellisessa luettelossa.

260148

Markkinaoikeus on aikaisemmin tänään antamallaan tuomiolla nro 141/16 (markkinaoikeuden asia 2014/808) julistanut Mikebon Oy:n kanteesta tavaramerkin rekisterinumero 87737 menetetyksi luokan 25 osalta muilta osin kuin tavaroiden T-paidat ja tohvelit osalta.

KANNE

Vaatimukset

Scanmodul Oy on vaatinut, että markkinaoikeus

1. kieltää Mikebon Oy:tä tavaramerkkilain 38 §:n nojalla jatkamasta tai toistamasta niiden T-paitojen, paitojen, huppareiden, päähineiden ja lasten potkupukujen, joissa esiintyy tavaramerkki rekisterinumero 87737, sekä kassien, joissa esiintyy tavaramerkki rekisterinumero 260148, taikka edellä mainittuihin tavaramerkkeihin sekoitettavissa oleva kuvio, valmistamista, tukkumyyntiä ja/tai vähittäismyyntiä Suomessa,

2. velvoittaa Mikebon Oy:n hävittämään 100.000 euron uhkasakon uhalla edellä 1 kohdassa määritellyt tuotteet, joihin jompikumpi edellä mainituista tavaramerkeistä tai niihin sekoitettavissa oleva kuvio on otettu siten kuin tavaramerkkilain 41 §:ssä säädetään,

3. velvoittaa Mikebon Oy:n suorittamaan Scanmodul Oy:lle tavaramerkkilain 38 §:n mukaisena kohtuullisena hyvityksenä edellä mainittujen tavaramerkkien hyväksikäyttämisestä 46.516,76 euroa lisättynä korkolain 4 §:n 1 momentin mukaisine viivästyskorkoineen haasteen tiedoksiannosta lukien, sekä

4. velvoittaa Mikebon Oy:n suorittamaan Scanmodul Oy:lle korvausta tavaramerkkiloukkauksen aiheuttamasta vahingosta 232.580 euroa lisättynä korkolain 4 §:n 1 momentin mukaisine viivästyskorkoineen haasteen tiedoksiannosta lukien.

Lisäksi Scanmodul Oy on vaatinut, että markkinaoikeus velvoittaa Mikebon Oy:n oikeudenkäymiskaaren 17 luvun 12 §:n nojalla esittämään markkinaoikeudelle ja Scanmodul Oy:lle kirjanpidostaan liikevaihtotiedot ja varastoreskontran sen edellä mainittujen tavaramerkkien hyväksikäyttämiseen perustuvan myynnin osalta 18.6.2013 lukien.

Scanmodul Oy on vielä vaatinut, että markkinaoikeus velvoittaa Mikebon Oy:n korvaamaan sen arvonlisäverottomat oikeudenkäyntikulut 45.820,50 eurolla viivästyskorkoineen kuukauden kuluttua tuomion antamisesta.

Perusteet

Tavaramerkkien loukkaus

Mikebon Oy on käyttämällä oikeudettomasti Scanmodul Oy:n tavaramerkkien rekisterinumerot 87737 ja 260148 kanssa identtisiä tai ainakin niihin sekoitettavissa olevia tunnuksia samoille tavaroille kuin mille mainitut Scanmodul Oy:n tavaramerkit on rekisteröity loukannut kyseisiä Scanmodul Oy:n tavaramerkkejä. Scanmodul Oy:n vaatimukset tavaramerkin rekisterinumero 87737 osalta perustuvat Mikebon Oy:n käyttöön, joka on tapahtunut 18.6.2013 jälkeen, ja tavaramerkin rekisterinumero 260148 osalta Mikebon Oy:n käyttöön, joka on tapahtunut 31.12.2013 jälkeen.

Scanmodul Oy on lähettänyt 9.12.2013 Mikebon Oy:lle kirjeen, huomauttaen Scanmodul Oy:n tavaramerkkien oikeudettomasta käytöstä ja kieltäen käytön jatkamisen. Mikebon Oy on vastannut 18.12.2013 ja kiistänyt väitteen Scanmodul Oy:n tavaramerkkien loukkauksesta. Lisäkirjeenvaihdon jälkeen Mikebon Oy on 15.4.2014 lähettämässään kirjeessä lupautunut poistamaan Scanmodul Oy:n tavaramerkillä varustetut tuotteet markkinoilta. Mikebon Oy ei ole kuitenkaan poistanut mainittuja tuotteita, vaan se on jatkanut Scanmodul Oy:n tavaramerkkien käyttöä.

Mikebon Oy on ensinnäkin loukannut Scanmodul Oy:n tavaramerkkiä rekisterinumero 87737 valmistamalla ja/tai myymällä huppareita, T-paitoja, päähineitä ja vauvojen potkupukuja, joihin on otettu mainitun tavaramerkin kanssa identtinen tai ainakin siihen sekoitettavissa oleva tunnus.

Lisäksi Mikebon Oy on loukannut Scanmodul Oy:n tavaramerkkiä rekisterinumero 260148 valmistamalla ja/tai myymällä kasseja, joihin on otettu mainitun tavaramerkin kanssa identtinen tai ainakin siihen sekoitettavissa oleva tunnus.

Mikebon Oy on loukannut edellä mainittuja Scanmodul Oy:n tavaramerkkejä käyttämällä niiden kanssa identtisiä tai ainakin niihin sekoitettavissa olevia tunnuksia edellä mainittujen tuotteidensa tunnuksena Helsingin Kampissa sijaitsevassa myymälässään, myyntiesitteessään ja markkinointimateriaalissaan sekä julkaisemalla kotisivuillaan ja Facebook-yhteisöpalvelussa markkinointi- ja myyntitarkoituksessa kuvia mainituista tuotteista. Edellä mainittuja tuotteita on myös myyty alennusmyynnissä. Lisäksi niitä on ollut myynnissä Kankurin Tupa Ky:n myymälässä Helsingissä sekä Lohjalla ABC-myymälässä. Kyseisiä tuotteita on ollut runsaasti markkinoilla vuosien 2013 ja 2014 aikana sekä joissain määrin myös vuonna 2015.

Kysymyksessä olevien Scanmodul Oy:n tavaramerkkien hallitseva osa on lippukuvio yhdistettynä sydänkuvioon. Sydämen ja lipun yhdistäminen yhdeksi kuvioksi ei ole tyypillistä matkamuistomarkkinoilla Suomessa. Mikebon Oy:n käyttämät tunnukset ovat käsitteellisesti samankaltaisia Scanmodul Oy:n tavaramerkkien kanssa. Tavaramerkkien kohdeyleisö, niin sanottuja premium-tuotteita ostavat suomalaiset kuluttajat, Suomessa vierailevat turistit ja liikelahja-asiakkaina olevat yritykset, saattavatkin erheellisesti luulla, että Mikebon Oy:n tavarat ovat peräisin Scanmodul Oy:ltä tai että ne ovat peräisin taloudellisessa etuyhteydessä toisiinsa olevilta yrityksiltä. Premium-tuotteet tarkoittavat, että tuotteiden raaka-aineina on käytetty muun muassa käsin huovutettua villaa ja jalometalleja, jotka ovat olennaisesti kalliimpia kuin matkamuistomarkkinoilla yleisesti käytetyt raaka-aineet. Tämä myös määrittelee Scanmodul Oy:n jakelukanavat siten, ettei Scanmodul Oy:n tuotteita ole myyty niin paljon massatuotemyymälöissä.

Mikebon Oy:n edellä mainituissa tuotteissaan käyttämä niin sanottu hopeasydänkuvio on sekoitettavissa kysymyksessä oleviin Scanmodul Oy:n tavaramerkkeihin. Myös muut Mikebon Oy:n edellä mainituissa tuotteissaan käyttämät tunnukset ovat joko identtisiä Scanmodul Oy:n tavaramerkkien kanssa tai vähintäänkin sekoitettavissa niihin. Mikebon Oy:n tuotteissa mahdollisesti esiintyneet tekstit eivät ole olleet olennainen osa tuotteissa käytetyistä tunnuksista syntynyttä vaikutelmaa, koska tekstinä on käytetty sanaa "Finland", jota on pidettävä erottamiskyvyttömänä sanana. Myöskään sillä seikalla, että Scanmodul Oy on saattanut käyttää tavaramerkkiensä yhteydessä sanallisia elementtejä, ei ole merkitystä arvioitaessa, onko Mikebon Oy loukannut Scanmodul Oy:n tavaramerkkejä, sillä Scanmodul Oy on tavaramerkkiensä mukaisen kuvion yhteyteen liittämällä ®-symbolilla ilmaissut, että nimenomaan kyseinen kuvio on rekisteröity tavaramerkki.

Hävittämisvaatimus

Scanmodul Oy:n tavaramerkkejä loukkaavat tunnukset eivät ole poistettavissa Mikebon Oy:n tuotteista. Tämän vuoksi ne hupparit, T-paidat, päähineet, vauvojen potkupuvut ja kassit, joihin on kiinnitetty Scanmodul Oy:n tavaramerkkejä loukkaavia tunnuksia, on hävitettävä.

VASTAUS

Vaatimukset

Mikebon Oy on vaatinut, että markkinaoikeus hylkää Scanmodul Oy:n kanteen.

Lisäksi Mikebon Oy on vaatinut, että markkinaoikeus hylkää Scanmodul Oy:n esittämän vaatimuksen asiakirjojen esittämisestä.

Mikebon Oy on vielä vaatinut, että markkinaoikeus velvoittaa Scanmodul Oy:n korvaamaan sen arvonlisäverottomat oikeudenkäyntikulut 20.004,74 eurolla viivästyskorkoineen siitä lukien, kun kuukausi on kulunut markkinaoikeuden ratkaisun antamisesta.

Perusteet

Tavaramerkkien loukkaus

Mikebon Oy ei ole loukannut Scanmodul Oy:n tavaramerkkejä rekisterinumerot 87737 ja 260148. Mikebon Oy:n käyttämät tunnukset eivät ole identtisiä mainittujen Scanmodul Oy:n tavaramerkkien kanssa, eikä niitä ole pidettävä myöskään sekoitettavissa kyseisiin Scanmodul Oy:n tavaramerkkeihin.

Lipun ja sydämen yhdistelmästä muodostuva kuvio on hyvin yleinen matkamuistomarkkinoilla, ja useat toimijat markkinoivat ja myyvät vastaavilla kuvioilla varustettuja tuotteita sekä Suomessa että ulkomailla.

Kysymyksessä olevissa Scanmodul Oy:n tavaramerkeissä esiintyvä kuvio ei täytä tavaramerkin perustehtävää eli se ei osoita tavaran alkuperää. Kuluttajat eivät yhdistä eivätkä ole yhdistäneet sanotulla kuviolla varustettuja tavaroita Scanmodul Oy:n tuotteisiin. Scanmodul Oy:n tavaramerkit eivät näin ollen ole erottamiskykyisiä, minkä vuoksi Mikebon Oy on erillisellä markkinaoikeudessa nostamallaan kanteella vaatinut kyseisten tavaramerkkien julistamista mitättömäksi.

Joka tapauksessa vaikka Scanmodul Oy:n tavaramerkit katsottaisiin erottamiskykyisiksi, niiden erottamiskykyä on pidettävä erittäin heikkona. Koska mainittujen Scanmodul Oy:n tavaramerkkien erottamiskyky on heikko, niiden on katsottava saavan kapeata suojaa.

Mikebon Oy on sinänsä käyttänyt omaa lipun ja sydämen yhdistelmästä muodostuvaa tunnustaan luokkaan 25 kuuluvissa tavaroissa eli vaatteissa, jalkineissa ja päähineissä sekä luokkaan 18 kuuluvissa tavaroissa eli kasseissa.

Mikebon Oy:n käyttämät tunnukset ovat kuitenkin omintakeisia ja kokonaisvaikutelmiltaan erilaisia verrattuna kysymyksessä oleviin Scanmodul Oy:n tavaramerkkeihin, eivätkä ole siten sekoitettavissa niihin.

Mikebon Oy:n vaatteissa, jalkineissa ja päähineissä käyttämät tunnukset eivät loukkaa Scanmodul Oy:n tavaramerkkiä rekisterinumero 87737. Tältä osin on huomattava, että Scanmodul Oy:n tavaramerkissä rekisterinumero 87737 on kyse ääriviivattomasta lipun ja sydämen yhdistelmästä muodostuvasta kuviosta. Edelleen on huomattava, että Mikebon Oy:n T-paidoissa on aina ollut kuvion ohella myös teksti, joka on ollut olennainen osa tunnuksesta syntynyttä vaikutelmaa.

Mikebon Oy:n T-paidoissa ja kasseissa käyttämä niin sanottu hopeasydänkuvio on puolestaan ollut täysin erilainen kuin Scanmodul Oy:n kysymyksessä olevat tavaramerkit. Mikebon Oy:n tunnuksen ääriviivat koostuvat useasta viivasta, sydämen muoto on erilainen kuin Scanmodul Oy:n tavaramerkissä, lipun risti ei ole symmetrinen, eikä sydän ole tasaisesti väritetty. Lisäksi on huomattava, että Mikebon Oy:n tuotteita on ollut markkinoilla keväästä 2011 eli ennen kuin Scanmodul Oy:n tavaramerkkiä rekisterinumero 260148 on haettu.

Hävittämisvaatimus

Mikebon Oy:n hallussa on joitakin niin sanotulla hopeasydänkuviolla varustettuja tuotteita (T-paitoja ja kasseja). Sen sijaan muita lipun ja sydämen yhdistelmästä muodostuvalla kuviolla varustettuja tuotteita ei ole enää myynnissä tai varastossa.

TODISTELU

Kirjalliset todisteet

Scanmodul Oy

1. Scanmodul Oy:n kieltokirje 9.12.2013
2. Valokuvia Mikebon Oy:n tuotteista (7 kpl) 16.4.2014 ja 4.6.2014
3. Ote Mikebon Oy:n myyntikuvastosta 2013
4. Ote Mikebon Oy:n myyntikuvastosta 2014
5. Valokuvia ja kuvakaappauksia Mikebon Oy:n markkinointimateriaalista sekä Facebook-sivulta, otteita myyntikuvastosta internetistä 1.7.2014
6. Scanmodul Oy:n myyntikuvasto 2013
7. Valokuvia Mikebon Oy:n liikkeen alennusmyynnistä 16.4.2014
8. Valokuvia ABC Lohja (23.6.2014) ja Kankurin Tupa Ky:n myymälä, Pohjoisesplanadi 1 (27.6.2014) Helsinki sekä valokuvien metatiedot
9. Valokuva Scanmodul Oy:n tuottamista T-paidoista
10. TP:n sähköpostiviesti 5.8.2009
11. Valokuva Forma-messuilta 23.–25.1.2009
12. Kirjeenvaihtoa ja lasku verkkotunnuksiin liittyen
13. Lippusydäntuotteita koskeva esite
14. Stockmann Oyj:n tilaus 28.5.2008
15. Mikebon Oy:n asiamiehen sähköpostiviesti 9.4.2007
16. Kuvakaappaukset www.heartoffinland.fi -sivulta 11.12.2014 ja 6.6.2010
17. Kuvakaappaus www.dahldesign.fi -sivulta 30.12.2011
18. Sähköpostiviesti 3.12.2013
19. Lippusydäntuotteiden markkinointia 9.2.2011, 26.10.2011 ja 29.11.2013
20. Lippusydäntavaramerkkien aiemman haltijan tuotekuvasto 2009
21. Laskuja vuosilta 2008–2010
22. Sähköpostikeskusteluja vuodelta 2009
23. Inventaariolista 30.9.2012
24. Tekniset kodinkoneliikkeen mainos Länsiväylä-lehdessä syyskuussa 2009, lippusydäntavaramerkkien aiemman haltijan kieltosähköposti 6.10.2009, Tekniset-kodinkoneliikkeen muutettu mainos Länsiväylä-lehdessä 17.10.2009
25. Lippusydäntavaramerkkien aiemman haltijan kieltokirje Kansalliselle Kokoomukselle ("Kokoomus") ja Kokoomuksen käyttämät merkit
26. Google hakutulokset "heartoffinland" ja "heart of finland"
27. Sähköpostikirjeenvaihtoa 5.4.2007–10.4.2007
28. Sähköpostikirjeenvaihtoa helmi-maaliskuu 2009
29. Scanmodul Oy:n asiamiehen kirje Mikebon Oy:lle 2.5.2014 (Mikebon Oy:n kirjallinen todiste 13)
30. Valokuvia Annensoppi Oy:n myymälästä Helsingin Fredrikinkadulla 3.9.2015
31. Valokuvia Tmi A:n myymälästä Helsingin ydinkeskustassa 2.9.2015
32. Valokuvia Helsingin kauppaatorin matkamuistomyyjien kojuista 2.9.2015
33. Valokuvia Villa House Oy:n myymälästä Helsingin ydinkeskustassa 2.9.2015
34. Valokuvia Tonttu Souvenirs -myymälästä Temppeliaukion kirkon läheltä 3.9.2015
35. Tilinpäätöstiedot Finable Oy, Oy Magentur Ab, Promotus Oy
36. www.dahldesign.fi -sivun sisältö 4.10.2007
37. Merkkien aiemman haltijan mukimallit

Mikebon Oy

1. Esimerkkikuvia markkinoilla olevista, muiden kuin Scanmodul Oy:n tai Mikebon Oy:n lippusydänkuvioisista tuotteista
2. Kuva Mikebon Oy:n sinisissä vaatteissa käyttämästä lippusydänkuviosta
3. Kuvavertailu Scanmodul Oy:n ja Mikebon Oy:n lippusydänkuvioisista t-paidoista
4. Dahl-designin kotisivuilta 18.12.2013 tulostettu ote
5. AA B:n TP:n asiamiehenä Mikebon Oy:lle 2.3.2007 toimittama kirje sekä sen liitteet 7 ja 8
6. Esimerkkikuvia lippusydänkuviotuotteista internetissä (24 sivua)
7. Ote Iltalehden internetsivuilta
8. Ote Scanmodul Oy:n asiamiehen kirjeestä Mikebon Oy:lle 2.5.2014
9. Otteet Google-hausta hakusanoilla "Heart of Finland" ja "heart of finland collection"
10. Ote viestintäviraston internetsivujen verkkotunnushakupalvelusta heartoffinland.fi -verkkotunnuksen osalta
11. Ote Suomen Asiakastieto Oy:n tiedoista / Scanmodul Oy
12. Dahl-designin etusivu
13. Mikebon Oy:n myyntikuvasto 2013
14. Mikebon Oy:n myyntikuvasto 2014
15. Scanmodul Oy:n myyntikuvasto 2013
16. Lippusydäntavaramerkkien aiemman haltijan tuotekuvasto 2009
17. Mikebon Oy:n kirje Scanmodul Oy:lle 18.12.2013

Henkilötodistelu

Scanmodul Oy

1. TP, toimitusjohtaja, Scanmodul Oy
2. SP, hallituksen puheenjohtaja, Scanmodul Oy
3. RS, johtaja, Finnlines Oy
4. MV, toimitusjohtaja, Lumililja Oy
5. C, yrittäjä, toiminimi Muato

Mikebon Oy

1. EK, toimitusjohtaja, Mikebon Oy
2. TV, hallituksen puheenjohtaja Mikebon Oy
3. AF, hallituksen jäsen, Annensoppi Oy
4. IM, Happy Orange Oy
5. TH, Mikebon Oy

MARKKINAOIKEUDEN RATKAISU

Asian tausta

1. Scanmodul Oy:lle on Suomessa rekisteröity kuviotavaramerkit rekisterinumerot 87737 ja 260148:

87737

260148

2. Markkinaoikeus on valmisteluistunnossaan 25.8.2015 päättänyt asianosaisten pyynnöstä, että Scanmodul Oy:n kannevaatimuksista markkinaoikeus tällä välituomiolla ottaa kantaa vain Scanmodul Oy:n kannevaatimuksiin 1 ja 2 ja että Scanmodul Oy:n kannevaatimukset 3 ja 4 sekä niihin liittyvä editiovaatimus siirretään ratkaistavaksi sen jälkeen, kun markkinaoikeus on antanut välituomionsa tässä asiassa.

Kysymyksenasettelu

3. Asiassa on Scanmodul Oy:n kannevaatimuksen 1 osalta kysymys siitä, onko Mikebon Oy jäljempänä kuvattavalla menettelyllään loukannut Scanmodul Oy:n tavaramerkkejä rekisterinumerot 87737 ja 260148.

Sovellettavista säännöksistä

4. Tavaramerkkilain 4 §:n mukaan oikeus tavaran tunnusmerkkiin sisältää sen, että elinkeinotoiminnassa kukaan muu kuin merkin haltija ei saa tavaroittensa tunnuksena käyttää siihen sekoitettavissa olevaa merkkiä tavarassa tai sen päällyksessä, mainonnassa tai liikeasiakirjassa tai muulla tavalla, siihen luettuna myös suullinen käyttäminen.

5. Tavaramerkkilain 6 §:n 1 momentin mukaan tunnusmerkkien katsotaan olevan toisiinsa sekoitettavissa vain, jos ne tarkoittavat samoja tai samankaltaisia tavaralajeja.

6. Tavaramerkkilaissa ei ole säädetty tarkemmin siitä, milloin ja millä ehdoilla samankaltaiset tunnusmerkit voivat olla laissa tarkoitetulla tavalla sekoitettavissa. Asian arvioinnissa on otettava huomioon paitsi tavaramerkkilaki myös jäsenvaltioiden tavaramerkkilainsäädännön lähentämisestä annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2008/95/EY (kodifioitu toisinto; jäljempänä tavaramerkkidirektiivi).

7. Kysymyksessä olevalta osin on erityisesti kiinnitettävä huomiota tavaramerkkidirektiivin 5 artiklan 1 kohdan b alakohtaan, jonka mukaan rekisteröidyn tavaramerkin haltijalla on yksinoikeus tavaramerkkiin ja että tavaramerkin haltijalla on oikeus kieltää muita ilman hänen suostumustaan käyttämästä elinkeinotoiminnassa merkkiä, joka sen vuoksi, että se on sama tai samankaltainen kuin samoja tai samankaltaisia tavaroita tai palveluja varten oleva tavaramerkki, aiheuttaa yleisön keskuudessa sekaannusvaaran, joka sisältää myös vaaran merkin ja tavaramerkin välisestä mielleyhtymästä.

8. Unionin tuomioistuimen oikeuskäytännön mukaan sekaannusvaaraa on arvioitava kokonaisuutena. Huomioon on tällöin otettava kaikki tekijät, jotka ovat merkityksellisiä kyseisessä yksittäistapauksessa (esim. tuomio SABEL v. Puma, Rudolf Dassler Sport, C-251/95, EU:C:1997:528, 22 kohta; tuomio Canon Kabushiki Kaisha v. Metro-Goldwyn-Mayer, C-39/97, EU:C:1998:442, 16 kohta sekä tuomio Lloyd Schuhfabrik Meyer, C-342/97, EU:C:1999:323, 18 kohta).

9. Unionin tuomioistuin on katsonut sekaannusvaaran olevan kyseessä silloin, jos yleisö saattaa erehtyä kyseisten tavaroiden tai palvelujen alkuperästä. Sekaannusvaara on olemassa, jos yleisö saattaa luulla, että kyseiset tavarat tai palvelut ovat peräisin samasta yrityksestä taikka mahdollisesti taloudellisessa etuyhteydessä tai taloudellisesti keskenään sidoksissa olevista yrityksistä (esim. tuomio Canon Kabushiki Kaisha v. Metro-Goldwyn-Mayer, EU:C:1998:442, 26 ja 29 kohta sekä tuomio Lloyd Schuhfabrik Meyer, EU:C:1999:323, 17 kohta).

10. Unionin tuomioistuimen mukaan sekaannusvaara on sitä suurempi, mitä erottamiskykyisempi aikaisempi tavaramerkki on. Sellaisia tavaramerkkejä, jotka ovat erittäin erottamiskykyisiä joko ominaispiirteidensä vuoksi tai sen vuoksi, että ne tunnetaan markkinoilla, suojataan laajemmin kuin niitä, joiden erottamiskyky on heikompi (esim. tuomio SABEL v. Puma, Rudolf Dassler Sport, EU:C:1997:528, 24 kohta; tuomio Canon Kabushiki Kaisha v. Metro-Goldwyn-Mayer, EU:C:1998:442, 18 kohta sekä tuomio Lloyd Schuhfabrik Meyer, EU:C:1999:323, 20 kohta).

11. Unionin tuomioistuimen ratkaisukäytännöstä ilmenee lisäksi, että samankaltaisuuden arvioimiseksi on määritettävä tavaramerkkien ulkoasun, lausuntatavan tai merkityssisällön samankaltaisuuden aste ja että tulkittaessa tavaramerkkien ulkoasun, lausuntatavan tai merkityssisällön samankaltaisuutta tämän kokonaisarvioinnin on perustuttava tavaramerkeistä syntyvään kokonaisvaikutelmaan. Huomioon on otettava erityisesti tavaramerkkien erottavat ja hallitsevat osat. Sillä, miten tämän tyyppisten tavaroiden tai palvelujen keskivertokuluttaja ymmärtää tavaramerkit, on ratkaiseva merkitys sekaannusvaaran kokonaisarvioinnissa. Yleensä keskivertokuluttaja käsittää tavaramerkin kokonaisuutena eikä ryhdy tutkimaan merkin erilaisia yksityiskohtia (esim. tuomio SABEL v. Puma, Rudolf Dassler Sport, EU:C:1997:528, 23 kohta sekä tuomio Lloyd Schuhfabrik Meyer, EU:C:1999:323, 25 ja 27 kohta).

12. Edellä mainitussa kokonaisarvioinnissa kyseisen tyyppisten tavaroiden keskivertokuluttajan oletetaan olevan tavanomaisesti valistunut sekä kohtuullisen tarkkaavainen ja huolellinen. On kuitenkin otettava huomioon se, että keskivertokuluttajalla on ainoastaan harvoin mahdollisuus verrata suoraan eri tavaramerkkejä. Useimmiten hänen on turvauduttava siihen epätäydelliseen muistikuvaan, joka hänellä on tavaramerkeistä. Lisäksi unionin tuomioistuin on korostanut, että keskivertokuluttajan tarkkaavaisuusaste voi vaihdella kyseisten tavaroiden tai palvelujen tyypin mukaan (esim. tuomio Lloyd Schuhfabrik Meyer, EU:C:1999:323, 26 kohta).

Asian arviointi (Scanmodul Oy:n kannevaatimus 1)

13. Asiassa on riidatonta, että Mikebon Oy on myynyt ja markkinoinut T-paitoja, huppareita ja vauvojen potkupukuja, jotka ovat olleet varustettuja seuraavalla tunnuksella:

Kuva 13

14. Edelleen asiassa on riidatonta, että Mikebon Oy on myynyt ja markkinoinut T-paitoja, jotka ovat olleet varustettuja seuraavalla tunnuksella:

Kuva 14

15. Lisäksi asiassa on riidatonta, että Mikebon Oy on myynyt ja markkinoinut T-paitoja ja kasseja, jotka ovat olleet varustettuja seuraavalla tunnuksella:

Kuva 15

16. Vielä asiassa on riidatonta, että Mikebon Oy on myynyt ja markkinoinut pipoja, jotka ovat olleet varustettuja seuraavalla tunnuksella:

Kuva 16

Scanmodul Oy:n tavaramerkin rekisterinumero 87737 loukkaus

17. Tavaramerkin rekisterinumero 87737 osalta Scanmodul Oy on perustanut kanteensa siihen, että Mikebon Oy olisi loukannut kyseistä tavaramerkkiä valmistamalla ja/tai myymällä huppareita, T-paitoja, päähineitä ja vauvojen potkupukuja, joihin on otettu mainitun tavaramerkin kanssa identtinen tai ainakin siihen sekoitettavissa oleva tunnus. Näin ollen tältä osin ei jo sanotun johdosta tule lainkaan arvioitavaksi Scanmodul Oy:n edellä perustelukappaleessa 15 kuvattu menettely siltä osin kuin se on koskenut kyseisessä perustelukappaleessa mainittujen kassien myyntiä ja markkinointia.

18. Kuten edellä asian riidaton tausta -jaksossa on selostettu, tavaramerkki rekisterinumero 87737 on rekisteröity luokkiin 25 ja 35. Tavaramerkin rekisteröinti on mustavalkoinen, joten sen tuottaman suojan piiriin kuuluvat lähtökohtaisesti kaikki väriyhdistelmät. Tavaramerkkiin sisältyy kuitenkin erottamislausuma, jonka mukaan merkkiä ei käytetä muodossa punainen risti valkoisella pohjalla tai valkoinen risti punaisella pohjalla.

19. Markkinaoikeus on aikaisemmin tänään antamallaan tuomiolla nro 141/16 (markkinaoikeuden asia 2014/808) julistanut Mikebon Oy:n kanteesta tavaramerkin rekisterinumero 87737 menetetyksi luokan 25 osalta muilta osin kuin tavaroiden T-paidat ja tohvelit osalta.

20. Edellä lausuttu huomioon ottaen tavaramerkin rekisterinumero 87737 loukkaus voi siten olla käsillä asiassa ainoastaan siltä osin kuin Mikebon Oy:n katsotaan edellä kerrotulla menettelyllään myyneen ja markkinoineen tuotteita, joita on pidettävä samoina tai samankaltaisina kuin mainittuja luokan 25 tavaroita T-paidat ja tohvelit ja jotka on varustettu mainitun tavaramerkin kanssa samalla tai samankaltaisella tunnuksella.

21. Markkinaoikeus on edellä mainitussa tänään antamassaan tuomiossa nro 141/16 (markkinaoikeuden asia 2014/808) katsonut kysymyksessä olevan Scanmodul Oy:n tavaramerkin rekisterinumero 87737 osalta, että kyseistä tavaramerkkiä on sinänsä pidettävä erottamiskykyisenä. Ottaen kuitenkin huomioon sen, että tavaramerkki rekisterinumero 87737 muodostuu kahdesta sellaisenaan yksinkertaisesta kuviosta, sydämestä ja rististä, sekä sen, ettei Scanmodul Oy ole myöskään osoittanut, että mainitun tavaramerkin erottamiskyky olisi käytön myötä vahvistunut, markkinaoikeus on sanotussa tuomiossaan edelleen katsonut, että tavaramerkkiä rekisterinumero 87737 on pidettävä erottamiskyvyltään verraten heikkona ja siten sen tuottaman suojan piiriä kapeana.

22. Kuten edellä perustelukappaleissa 13–16 on selostettu, asiassa on sinänsä riidatonta, että Mikebon Oy on myynyt ja markkinoinut T paitoja, huppareita, vauvojen potkupukuja ja pipoja mainituissa perustelukappaleissa tarkemmin yksilöidyillä ja kuvatuilla tunnuksilla.

23. Kuten edellä oikeusohjeet-jaksossa selostetusta ilmenee, sekoitettavuutta on arvioitava kokonaisuutena ja huomioon on otettava kaikki tekijät, jotka ovat merkityksellisiä kussakin yksittäistapauksessa. Arvioitaessa merkkien kattamien tavaroiden tai palvelujen samankaltaisuutta on otettava huomioon kaikki niiden väliseen yhteyteen liittyvät merkitykselliset tekijät. Näihin tekijöihin kuuluvat erityisesti tavaroiden tai palvelujen luonne, käyttötarkoitus, käyttötavat sekä se, kilpailevatko ne keskenään tai täydentävätkö ne toisiaan. Samankaltaisuusarvioinnissa merkityksellisiä tekijöitä ovat myös jakelukanavat sekä tavaroiden tai palvelujen tavanomainen alkuperä. Merkkien välistä samankaltaisuutta arvioitaessa tulee ottaa huomioon merkkien ulkoasu, lausuntatapa ja merkityssisältö sekä merkkien erottamiskykyiset ja hallitsevat osat. Merkkien välistä sekoitettavuutta on pidettävä sitä suurempana, mitä samankaltaisempia ovat ne tavarat ja palvelut, joita tavaramerkit kattavat.

24. Edellä perustelukappaleessa 22 mainituista Mikebon Oy:n myymistä ja markkinoimista tavaroista (T-paidat, hupparit, vauvojen potkupuvut ja pipot), ottaen huomioon edellä perustelukappaleessa 19 mainittu, T paidat ovat samoja kuin ne tavarat, joille tavaramerkin rekisterinumero 87737 on katsottu olevan edelleen voimassa. Lisäksi markkinaoikeus katsoo, että huppareita ja vauvojen potkupukuja on pidettävä samankaltaisina luokan 25 tavaranimikkeen T-paidat kanssa, sillä kaikissa mainituissa tavaroissa on kyse vaatteista, joilla voi olla samantyyppinen käyttötarkoitus. Edelleen markkinaoikeus katsoo, että myös pipoja voidaan pitää jossain määrin, vaikkakin varsin etäisesti, samankaltaisina luokan 25 tavaranimikkeen T-paidat kanssa, sillä ne voivat jossain tapauksissa täydentää toisiaan.

25. Kuten edellä perustelukappaleesta 1 ilmenee, Scanmodul Oy:n tavaramerkki rekisterinumero 87737 on kuviomerkki, joka muodostuu sydämen muotoisesta ääriviivattomasta kuviosta, jonka sisällä on risti. Tavaramerkkirekisteröinti on mustavalkoinen, joten tavaramerkin tuottama suoja kattaa lähtökohtaisesti kaikki väriyhdistelmät. Tavaramerkin tuottamasta suojasta on erottamislausumalla kuitenkin erotettu yhdistelmä, jossa on punainen risti valkoisella pohjalla tai valkoinen risti punaisella pohjalla. Kuten edellä perustelukappaleessa 21 on todettu, tavaramerkkiä rekisterinumero 87737 voidaan sinänsä pitää erottamiskykyisenä, mutta sitä on pidettävä erottamiskyvyltään verraten heikkona ja siten sen tuottaman suojan piiriä kapeana.

26. Markkinaoikeus toteaa, että puheena olevalta osin ei lausuntatavan samankaltaisuus voi tulla arvioitavaksi, sillä tavaramerkissä rekisterinumero 87737 on kyse kuviomerkistä. Edelleen markkinaoikeus toteaa, että sen paremmin tavaramerkillä rekisterinumero 87737 kuin myöskään Mikebon Oy:n käyttämillä tunnuksilla ei ole varsinaista merkityssisältöä, joten puheena olevalta osin ei arvioitavaksi myöskään voi tulla merkkien välinen samankaltaisuus niiden merkityssisällön osalta. Näin ollen tavaramerkin rekisterinumero 87737 ja Mikebon Oy:n käyttämien tunnusten samankaltaisuuden arviointi jää suoritettavaksi yksinomaan niiden ulkoasun perusteella.

27. Merkkien välisen ulkoasun samankaltaisuuteen liittyen markkinaoikeus toteaa, että edellä perustelukappaleessa 13 kuvattu Mikebon Oy:n käyttämä tunnus on lähes identtinen Scanmodul Oy:n tavaramerkin rekisterinumero 87737 kanssa. Mainitut tunnukset eroavat lähinnä vain siltä osin, että tavaramerkissä rekisterinumero 87737 ei ole ääriviivoja. Kun myös merkkien kattamia tavaroita on edellä perustelukappaleessa 24 todetulla tavalla pidettävä kysymyksessä olevalta osin joko samoina tai samankaltaisina, markkinaoikeus katsoo, että kun perustelukappaleessa 13 kuvattua tunnusta on käytetty T paidoissa, huppareissa ja vauvojen potkupuvuissa, se on kokonaisuutena arvioiden ollut sekoitettavissa Scanmodul Oy:n tavaramerkkiin rekisterinumero 87737 ja näin ollen on loukannut sitä.

28. Edellä perustelukappaleessa 14 kuvatun Mikebon Oy:n käyttämän tunnuksen osalta markkinaoikeus toteaa, että kyseinen tunnus eroaa Scanmodul Oy:n tavaramerkistä rekisterinumero 87737 lähinnä siinä, että tavaramerkissä rekisterinumero 87737 ei ole ääriviivoja ja että puheena olevassa Mikebon Oy:n tunnuksessa risti ei ole keskitetty, minkä lisäksi viimeksi mainitussa tunnuksessa sekä sydämen sisään sijoitettu pohjaväri että itse risti on väritetty epätasaisesti. Myös merkeissä käytetyt sydämen muodot eroavat jonkin verran toisistaan. Vaikka puheena olevaa Mikebon Oy:n käyttämää tunnusta on esitetty käytetyn T-paidoissa, markkinaoikeus katsoo, ottaen huomioon edellä mainitut erot merkkien ulkoasussa sekä edellä todettu seikka siitä, että kysymyksessä olevan Scanmodul Oy:n tavaramerkin tuottaman suojan piiri on kapea, ettei kyseistä Mikebon Oy:n käyttämää tunnusta ole kokonaisuutena arvioituna pidettävä sekoitettavissa Scanmodul Oy:n tavaramerkkiin rekisterinumero 87737 kysymyksessä olevien tavaroiden osalta ja ettei Mikebon Oy:n näin ollen ole puheena olevalta osin katsottava loukanneen sitä.

29. Edellä perustelukappaleessa 15 kuvatun Mikebon Oy:n käyttämän tunnuksen, niin sanotun hopeasydänkuvion, osalta markkinaoikeus toteaa, että kyseinen tunnus eroaa Scanmodul Oy:n tavaramerkistä rekisterinumero 87737 siinä, että tavaramerkissä rekisterinumero 87737 ei ole ääriviivoja ja että puheena olevassa Mikebon Oy:n tunnuksessa sydämen sisään sijoitettu risti ei ole symmetrinen, vaan tunnus kuvaa eräänlaista liehuvaa lippua, minkä lisäksi kyseinen hopeasydänkuvio on reunustettu useammasta viivasta koostuvalla reunaviivalla. Vaikka puheena olevaa Mikebon Oy:n käyttämää tunnusta on esitetty käytetyn T-paidoissa, markkinaoikeus katsoo, ottaen huomioon edellä mainitut erot merkkien ulkoasussa sekä edellä todettu seikka siitä, että kysymyksessä olevan Scanmodul Oy:n tavaramerkin tuottaman suojan piiri on kapea, ettei kyseistä Mikebon Oy:n käyttämää tunnusta ole kokonaisuutena arvioituna pidettävä sekoitettavissa Scanmodul Oy:n tavaramerkkiin rekisterinumero 87737 kysymyksessä olevien tavaroiden osalta ja ettei Mikebon Oy:n näin ollen ole puheena olevalta osin katsottava loukanneen sitä.

30. Edellä perustelukappaleessa 16 kuvatun Mikebon Oy:n käyttämän tunnuksen osalta markkinaoikeus toteaa, että kyseinen tunnus eroaa Scanmodul Oy:n tavaramerkistä rekisterinumero 87737 lähinnä siinä, että tavaramerkissä rekisterinumero 87737 ei ole ääriviivoja ja että puheena olevassa Mikebon Oy:n tunnuksessa sydämen sisään sijoitettu risti ei ole keskitetty. Vaikka puheena olevaa Mikebon Oy:n käyttämää tunnusta on pidettävä verraten samankaltaisena kysymyksessä olevan Scanmodul Oy:n tavaramerkin kanssa, markkinaoikeus katsoo, ottaen huomioon sen, että pipoja on edellä todetulla tavalla pidettävä ainoastaan etäisesti samankaltaisina Scanmodul Oy:n tavaramerkin kattamien T paitojen kanssa, sekä edellä todetun seikan siitä, että kysymyksessä olevan Scanmodul Oy:n tavaramerkin tuottaman suojan piiri on kapea, ettei kyseistä Mikebon Oy:n pipoissa käyttämää tunnusta ole kokonaisuutena arvioituna pidettävä sekoitettavissa Scanmodul Oy:n tavaramerkkiin rekisterinumero 87737 ja ettei Mikebon Oy:n näin ollen ole puheena olevalta osin katsottava loukanneen sitä.

Scanmodul Oy:n tavaramerkin rekisterinumero 260148 loukkaus

31. Tavaramerkin rekisterinumero 260148 osalta Scanmodul Oy on perustanut kanteensa siihen, että Mikebon Oy olisi loukannut kyseistä tavaramerkkiä valmistamalla ja/tai myymällä kasseja, joihin on otettu mainitun tavaramerkin kanssa identtinen tai ainakin siihen sekoitettavissa olevia tunnus.

32. Kuten edellä asian riidaton tausta -jaksossa on selostettu, tavaramerkki rekisterinumero 260148 on rekisteröity luokassa 18 muun ohella tavaroille matka-arkut ja -laukut. Tavaramerkin rekisteröinti on mustavalkoinen, joten sen tuottaman suojan piiriin kuuluvat kaikki väriyhdistelmät.

33. Edellä lausuttu huomioon ottaen tavaramerkin rekisterinumero 260148 loukkaus voi siten olla käsillä ainoastaan siltä osin kuin Mikebon Oy:n katsotaan myyneen ja markkinoineen tuotteita, joita on pidettävä samoina tai samankaltaisina kuin mainittuja luokan 18 tavaroita matka-arkut ja -laukut ja jotka on varustettu mainitun tavaramerkin kanssa samalla tai samankaltaisella tunnuksella.

34. Markkinaoikeus on edellä mainitussa tänään antamassaan tuomiossa nro 141/16 (markkinaoikeuden asia 2014/808) katsonut kysymyksessä olevan Scanmodul Oy:n tavaramerkin rekisterinumero 260148 osalta, että kyseistä tavaramerkkiä on sinänsä pidettävä erottamiskykyisenä. Ottaen kuitenkin huomioon sen, että tavaramerkki rekisterinumero 260148 muodostuu kahdesta sellaisenaan yksinkertaisesta kuviosta, sydämestä ja rististä, sekä sen, ettei Scanmodul Oy ole myöskään osoittanut, että tavaramerkin erottamiskyky olisi käytön myötä vahvistunut, markkinaoikeus on sanotussa tuomiossaan edelleen katsonut, että tavaramerkkiä rekisterinumero 260148 on pidettävä erottamiskyvyltään verraten heikkona ja siten sen tuottaman suojan piiriä kapeana.

35. Kuten edellä perustelukappaleessa 15 on selostettu, asiassa on sinänsä riidatonta, että Mikebon Oy on myynyt ja markkinoinut kasseja kyseisessä perustelukappaleessa tarkemmin kuvatulla tunnuksella.

36. Kuten edellä oikeusohjeet-jaksossa selostetusta ilmenee, sekoitettavuutta on arvioitava kokonaisuutena ja huomioon on otettava kaikki tekijät, jotka ovat merkityksellisiä kussakin yksittäistapauksessa. Arvioitaessa merkkien kattamien tavaroiden tai palvelujen samankaltaisuutta on otettava huomioon kaikki niiden väliseen yhteyteen liittyvät merkitykselliset tekijät. Näihin tekijöihin kuuluvat erityisesti tavaroiden tai palvelujen luonne, käyttötarkoitus, käyttötavat sekä se, kilpailevatko ne keskenään tai täydentävätkö ne toisiaan. Samankaltaisuusarvioinnissa merkityksellisiä tekijöitä ovat myös jakelukanavat sekä tavaroiden tai palvelujen tavanomainen alkuperä. Merkkien välistä samankaltaisuutta arvioitaessa tulee ottaa huomioon merkkien ulkoasu, lausuntatapa ja merkityssisältö sekä merkkien erottamiskykyiset ja hallitsevat osat. Merkkien välistä sekoitettavuutta on pidettävä sitä suurempana, mitä samankaltaisempia ovat ne tavarat ja palvelut, joita tavaramerkit kattavat.

37. Edellä perustelukappaleessa 35 mainittujen Mikebon Oy:n myymien ja markkinoimien kassien on katsottava sisältyvän luokan 18 tavaranimikkeeseen matka-arkut ja -laukut. Kyseisiä tavaroita on siten pidettävä samoina.

38. Kuten edellä perustelukappaleesta 1 ilmenee, Scanmodul Oy:n tavaramerkki rekisterinumero 260148 on kuviomerkki, joka muodostuu sydämen muotoisesta ääriviivallisesta kuviosta, jonka sisällä on risti. Tavaramerkkirekisteröinti on mustavalkoinen, joten tavaramerkin tuottama suoja kattaa kaikki väriyhdistelmät. Kuten edellä perustelukappaleessa 34 on todettu, tavaramerkkiä rekisterinumero 260148 voidaan sinänsä pitää erottamiskykyisenä, mutta sitä on pidettävä erottamiskyvyltään verraten heikkona ja siten sen tuottaman suojan piiriä kapeana.

39. Markkinaoikeus toteaa, että puheena olevalta osin ei lausuntatavan samankaltaisuus voi tulla arvioitavaksi, sillä tavaramerkissä rekisterinumero 260148 on kyse kuviomerkistä. Edelleen markkinaoikeus toteaa, että sen paremmin tavaramerkillä rekisterinumero 260148 kuin myöskään Mikebon Oy:n käyttämällä tunnuksella ei ole varsinaista merkityssisältöä, joten puheena olevalta osin ei arvioitavaksi myöskään voi tulla merkkien välinen samankaltaisuus niiden merkityssisällön osalta. Näin ollen tavaramerkin rekisterinumero 260148 ja Mikebon Oy:n käyttämän tunnuksen samankaltaisuuden arviointi jää suoritettavaksi yksinomaan niiden ulkoasun perusteella.

40. Merkkien välisen ulkoasun samankaltaisuuteen liittyen markkinaoikeus toteaa, että edellä perustelukappaleessa 15 kuvattu Mikebon Oy:n käyttämä tunnus, niin sanottu hopeasydänkuvio, eroaa Scanmodul Oy:n tavaramerkistä rekisterinumero 260148 siinä, että puheena olevassa Mikebon Oy:n tunnuksessa sydämen sisään sijoitettu risti ei ole symmetrinen, vaan tunnus kuvaa eräänlaista liehuvaa lippua, minkä lisäksi kyseinen hopeasydänkuvio on reunustettu useammasta viivasta koostuvalla reunaviivalla. Vaikka puheena olevaa Mikebon Oy:n käyttämää tunnusta on esitetty käytetyn kasseissa, markkinaoikeus katsoo, ottaen huomioon edellä mainitut erot merkkien ulkoasussa sekä edellä todettu seikka siitä, että kysymyksessä olevan Scanmodul Oy:n tavaramerkin tuottaman suojan piiri on kapea, ettei kyseistä Mikebon Oy:n käyttämää tunnusta ole kokonaisuutena arvioituna pidettävä sekoitettavissa Scanmodul Oy:n tavaramerkkiin rekisterinumero 260148 kysymyksessä olevien tavaroiden osalta ja ettei Mikebon Oy:n näin ollen ole puheena olevalta osin katsottava loukanneen sitä.

Johtopäätös Scanmodul Oy:n kannevaatimuksesta 1

41. Edellä esitetty huomioon ottaen Mikebon Oy on loukannut Scanmodul Oy:n tavaramerkkiä rekisterinumero 87737 siltä osin kuin edellä perustelukappaleessa 13 kuvattua tunnusta on käytetty Mikebon Oy:n myymissä ja markkinoimissa T-paidoissa, huppareissa ja vauvojen potkupuvuissa. Muilta osin asiassa on Scanmodul Oy:n kanteessa esitetyn perusteella jäänyt näyttämättä, että Mikebon Oy olisi loukannut Scanmodul Oy:n tavaramerkkejä rekisterinumerot 87737 ja 260148.

Hävittämisvaatimus (Scanmodul Oy:n kannevaatimus 2)

42. Tavaramerkkilain 41 §:n 1 momentin mukaan sen vaatimuksesta, jonka oikeutta tavaran tunnusmerkkiin on loukattu, tuomioistuin voi, mikäli kohtuulliseksi havaitaan, määrätä, että tunnusmerkki, joka oikeudettomasti on pantu tavaraan, päällykseen, mainoslehtiseen, liikeasiakirjaan tai muuhun sellaiseen, on poistettava tai niin muutettava, ettei sitä enää voida käyttää väärin. Jollei tällainen toimenpide ole muutoin toteutettavissa, määrättäköön merkitty omaisuus hävitettäväksi tai tietyin tavoin muutettavaksi. Tällöin tuomioistuin myös voi, vaatimuksesta, määrätä omaisuuden korvauksesta luovutettavaksi loukatulle.

43. Mikebon Oy:n on edellä todettu loukanneen Scanmodul Oy:n tavaramerkkiä rekisterinumero 87737 siltä osin kuin edellä perustelukappaleessa 13 kuvattua tunnusta on käytetty Mikebon Oy:n myymissä ja markkinoimissa T-paidoissa, huppareissa ja vauvojen potkupuvuissa. Mikebon Oy:n asiassa esittämän mukaan sillä ei ole kuitenkaan enää lainkaan hallussaan kyseisiä tuotteita. Scanmodul Oy ei myöskään ole esittänyt asiassa mitään, jonka perusteella sanottua Mikebon Oy:n ilmoitusta olisi aihetta epäillä. Edellä mainittu huomioon ottaen asiassa ei ole aihetta Scanmodul Oy:n esittämän hävittämisvaatimuksen hyväksymiselle. Tämän vuoksi Scanmodul Oy:n esittämä kohdan 2 kannevaatimus on hylättävä.

Oikeudenkäyntikulujen korvaaminen

44. Oikeudenkäymiskaaren 21 luvun 1 §:n mukaan asianosainen, joka häviää asian, on velvollinen korvaamaan kaikki vastapuolensa tarpeellisista toimenpiteistä johtuvat kohtuulliset oikeudenkäyntikulut, jollei muualla laissa toisin säädetä.

45. Oikeudenkäymiskaaren 21 luvun 3 §:n 1 momentin mukaan, jos samassa asiassa on esitetty useita vaatimuksia, joista osa ratkaistaan toisen ja osa toisen hyväksi, he saavat pitää oikeudenkäyntikulunsa vahinkonaan, jollei ole syytä velvoittaa asianosaista korvaamaan niitä osaksi vastapuolelle. Jos sillä, minkä asianosainen on hävinnyt, on vain vähäinen merkitys asiassa, hänen tulee saada täysi korvaus kuluistaan. Pykälän 2 momentin mukaan, mitä pykälän 1 momentissa säädetään, on vastaavasti sovellettava, milloin asianosaisen vaatimus hyväksytään ainoastaan osaksi. Tällöin voidaan asianosaiselle tuomita täysi korvaus kuluistaan myös siinä tapauksessa, että hänen vaatimuksensa hyväksymättä jäänyt osa koskee ainoastaan harkinnanvaraista seikkaa, jolla ei ole sanottavaa vaikutusta asianosaisten oikeudenkäyntikulujen määrään.

46. Markkinaoikeus toteaa, että tällä välituomiolla ratkaistavista Scanmodul Oy:n kannevaatimuksista kannevaatimus 1 hyväksytään osaksi tavaramerkin rekisterinumero 87737 osalta ja hylätään muilta osin.

47. Sanotun johdosta, edellä selostettu oikeudenkäymiskaaren 21 luvun 3 §:stä ilmenevä oikeusohje huomioon ottaen, markkinaoikeus katsoo, että asianosaiset saavat pitää oikeudenkäyntikulunsa vahinkonaan.

Tuomiolauselma

Markkinaoikeus kieltää Mikebon Oy:tä jatkamasta tai toistamasta sellaisten T-paitojen, huppareiden ja vauvojen potkupukujen, joihin on kiinnitetty edellä perustelukappaleessa 13 kuvattu kuvio, valmistamista ja/tai myyntiä Suomessa.

Markkinaoikeus hylkää Scanmodul Oy:n nyt käsitellyt kannevaatimukset 1 ja 2 muilta osin.

Markkinaoikeus hylkää asiassa esitetyt oikeudenkäyntikulujen korvaamista koskevat vaatimukset.

MUUTOKSENHAKU

Muutosta tähän ratkaisuun saa hakea korkeimmalta oikeudelta valittamalla vain, jos korkein oikeus niillä erityisillä perusteilla, jotka ilmenevät oheisesta valitusosoituksesta, myöntää valitusluvan.

Määräaika valitusluvan pyytämiseen ja valituksen tekemiseen päättyy 9.5.2015.

Asian ovat yksimielisesti ratkaisseet markkinaoikeustuomarit Jussi Karttunen, Petri Rinkinen ja Teija Kotro.

LAINVOIMAISUUS

Lainvoimainen.