MAO:942/15


PÄÄTÖS, JOSTA VALITETAAN

Patentti- ja rekisterihallituksen päätös 23.2.2015 (liitteenä)

ASIAN KÄSITTELY MARKKINAOIKEUDESSA

Valitus

Vaatimukset

MTV Oy on vaatinut, että valituksenalainen Patentti- ja rekisterihallituksen päätös 23.2.2015 kumotaan ja asia palautetaan Patentti- ja rekisterihallitukselle haetun merkin MTV rekisteröimiseksi.

Perusteet

Valituksenalaisessa päätöksessä mainitut yhteisön tavaramerkit eivät ole sellaisia aikaisempia oikeuksia, jotka voisivat muodostaa esteen tässä asiassa kyseessä olevan merkin rekisteröinnille. Valittajalla on omien aikaisempien rekisteröintiensä ja merkin käytön perusteella MTV-merkkiin aikaisempi oikeus kuin rekisteröinnin esteeksi asetettujen tavaramerkkien haltijalla.

Valittajalla on jo pitkään ollut aiemmat tavaramerkit nro 78951 MTV (kuvio) ja nro 120306 MTV-KANAVA. Valittaja on hakenut patentti- ja rekisterihallitukselta viimeksi mainitun tavaramerkin muuttamista muotoon MTV. Lisäksi valittajalla on laajat aiemmat oikeudet tavaramerkkiin MTV3. Viimeksi mainitussa merkissä erottamiskykyinen osa on sana MTV ja numero 3 kuvaa kanavan järjestysnumeroa eli palvelun sisältöä.

On yleisesti tiedossa, että tunnus MTV on Suomessa vuosikymmenien ajan tunnettu valittajan tarjoamien palveluiden, erityisesti kaupallisiin televisiolähetyksiin ja televisio-ohjelmiin liittyvien palveluiden, tunnuksena. Valittaja on pitkään käyttänyt häiriöttä toiminimeä MTV Oy ja tunnusmerkkejä MTV, MTV Media sekä MTV3. Kaikkien näiden hallitseva osa on sana MTV.

Kahta MTV-tavaramerkkiä on käytetty Suomessa pitkään vilpittömästi ja samanaikaisesti. Kuluttajat ovat alusta saakka havainneet palveluiden erilaisuuden. Rekisteröinnin esteeksi asetettujen merkkien haltijan niin sanotut Music Television -palvelut ovat olleet englanninkielisiä ja niiden sisältö on ollut erotettavissa valittajan perinteikkäästä tarjonnasta, jossa Suomen kielellä ja kotimaisella sisällöllä on ollut tärkeä osuus.

Valittaja on käyttänyt MTV-tavaramerkkiä edellä esitetyllä tavalla vuosikymmenten ajan ja valittajalla on merkkiin myös rekisteröintiin perustuvat aiemmat oikeudet. Suomalainen kohdeyleisö tuntee rekisteröitäväksi haetun merkin valittajan tunnuksena eikä sekaannusvaaraa ole. Näin ollen rekisteröitäväksi haettu merkki ei voi aiheuttaa vahinkoa tavaramerkin keskeiselle tehtävälle eli tavaroiden tai palvelujen alkuperän takaamiselle kuluttajille.

Valittajan oma toiminimi ja aikaisemmat tavaramerkkioikeudet ovat myös hyväksyttävä syy rekisteröinnille eikä rekisteröinnille ole näin ollen estettä edes siinä tapauksessa, että esteeksi asetetut yhteisön tavaramerkit olisivat laajalti tunnettuja.

Patentti- ja rekisterihallituksen lausunto

Valituksessa ei ole esitetty mitään sellaista, joka antaisi aiheen muuttaa valituksenalaista päätöstä.

Valittajan lausuma

Valittaja on antanut lisälausuman.

MARKKINAOIKEUDEN RATKAISU

Perustelut

1. Kysymyksenasettelu

Asiassa on ensisijaisesti kysymys siitä, onko rekisteröitäväksi haettu merkki MTV sekoitettavissa aikaisempiin yhteisön tavaramerkkeihin numero 180943 MTV, 3506078 MTV, 3572518 MTV, 8696701 MTV, 2234334 MTV, 1518521 MTV EXTRA, 2034965 MTV ROCK, 2096774 MTV DANCE, 2722072 MTV MOBILE, 6621239 MTV MOBILE, 6621312 MTV MOBIL ja 8386088 MTV MUSIC.

Tämän lisäksi asiassa on kysymys siitä, mikä merkitys edellä mainitun arvioinnin kannalta on annettava sille, että valittajalla on voimassa olevat aiemmat kansalliset rekisteröinnit luokissa 35, 38, 40 ja 41 tavaramerkille numero 78951 MTV (kuvio) ja luokissa 25, 38 ja 41 tavaramerkille numero 120306 MTV-KANAVA ja muita mahdollisia oikeuksia MTV-merkkeihin sekä toiminimi MTV Oy.

2. Valittajan aikaisempien tavaramerkkien ja toiminimen merkitys

Valittaja on esittänyt, että sillä on omien aikaisempien tavaramerkkirekisteröintiensä nro 78951 MTV (kuvio) ja nro 120306 MTV-KANAVA, erilaisien MTV-tunnuksien pitkäaikaisen käytön sekä toiminimensä MTV Oy perusteella MTV-tunnukseen aikaisempi oikeus kuin rekisteröinnin esteeksi asetettujen tavaramerkkien haltijalla.

Valittaja on tältä osin vedonnut tavaramerkkilain 7 §:n säännökseen. Kyseisen pykälän mukaan, jos useat 1 tai 2 §:n nojalla vaativat yksinoikeutta tavaran tunnusmerkkeihin, jotka ovat toisiinsa sekoitettavissa, on etusija sillä, joka voi vedota aikaisimpaan oikeusperusteeseen, mikäli muuta ei johdu siitä, mitä lain 8 tai 9 §:ssä säädetään. Valittajan mukaan tavaramerkkilain 7 §:stä ilmenevä niin sanottu aikaprioriteettiperiaate on EU-oikeudellinen käsite, jota kansallisen tuomioistuimen tulee tulkita unionin oikeuden mukaisesti. Valittaja on vedonnut tältä osin Euroopan unionin tuomioistuimen tuomioon Fédération Cynologique Internationale, C-561/11, EU:C:2013:91.

Lisäksi valittajan mukaan sekaannusvaaraa ei ole, koska suomalainen kohdeyleisö tuntee rekisteröitäväksi haetun merkin valittajan tunnuksena, eikä merkki aiheuta vahinkoa tavaramerkin keskeiselle tehtävälle eli tavaroiden ja palveluiden alkuperän takaamiselle kuluttajille. Valittajan ja rekisteröinnin esteeksi asetettujen yhteisön tavaramerkkien haltijan MTV-tavaramerkkejä on käytetty Suomessa pitkään vilpittömästi ja samanaikaisesti ja valittajalla on merkkiin myös rekisteröintiin perustuvat aiemmat oikeudet. Tältä osin valittaja on vedonnut Euroopan unionin tuomioistuimen tuomioon Budějovický Budvar, národní podnik v Anheuser-Busch Inc., C-482/09, EU:C:2011:605.

Tavaramerkkilain 7 §:n esitöistä (HE 128/1962 vp) ilmenee, että lain 7 §:n tarkoitus on toimia yleisenä sääntönä sellaisten ristiriitojen ratkaisemiseksi, jotka voivat syntyä käytännössä johtuen siitä, että sekä rekisteröiminen että vakiinnuttaminen voi perustaa yksinoikeuden tavaramerkkiin. Korkein hallinto-oikeus on muun ohella antamissaan päätöksissä 20.8.2013 taltionumerot 2575 ja 2576 katsonut, ettei tavaramerkkilain 7 §:n edellä todetusta aikaprioriteettia koskevasta säännöksestä tai sen perusteluista voida johtaa oikeutta rekisteröidä aikaisemmalla rekisteröinnillä suojatun merkin variaatio tavaramerkkilain 14 §:n 1 momentin 9 kohdan perusteella huomioon otettavasta rekisteröintiesteestä huolimatta.

Markkinaoikeus katsoo, että valittajan vetoama Euroopan unionin tuomioistuimen tuomio Fédération Cynologique Internationale, EU:C:2013:91 ei anna aihetta arvioida asiaa korkeimman hallinto-oikeuden päätöksestä ilmenevästä oikeusohjeesta poikkeavalla tavalla. Kyseisessä asiassa on ollut kysymys rekisteröidyn tavaramerkin haltijan oikeudesta kieltää myöhemmän sekoitettavissa olevan rekisteröidyn tavaramerkin käyttö, kun taas nyt käsillä olevassa asiassa on kysymys tavaramerkin rekisteröinnin edellytyksistä.

Valittajan vetoamassa Euroopan unionin tuomioistuimen tuomiossa Budějovický Budvar, národní podnik v Anheuser-Busch Inc., EU:C:2011:605 on ollut kysymys myöhemmän samanlaisen ja samoja tavaroita varten käytettävän tavaramerkin mitättömäksi julistamista koskevasta vaatimuksesta tilanteessa, jossa näitä kahta tavaramerkkiä on käytetty pitkään vilpittömästi ja samanaikaisesti. Tältä osin markkinaoikeus toteaa, että nyt käsillä olevassa asiassa on edellä todetun mukaisesti kysymys uuden tavaramerkin rekisteröinnin edellytyksistä eikä sen arvioimisesta, onko aikaisempien MTV-tavaramerkkien ja yhteisön tavaramerkkien välillä mahdollisesti ristiriitaa. Näin ollen myöskään edellä mainitusta tuomiosta ilmenevällä oikeusohjeella ei ole merkitystä nyt käsillä olevassa asiassa.

Markkinaoikeus katsoo edellä todetuilla perusteilla, ettei valittajan edellä mainituille aikaisemmille tavaramerkkirekisteröinneille tai mahdollisille käyttöön perustuville oikeuksille ole annettavissa merkitystä sekoitettavuusarvioinnissa rekisteröitäväksi haetun merkin MTV osalta suhteessa aikaisempiin yhteisön tavaramerkkeihin numero 180943 MTV, 3506078 MTV, 3572518 MTV, 8696701 MTV, 2234334 MTV, 1518521 MTV EXTRA, 2034965 MTV ROCK, 2096774 MTV DANCE, 2722072 MTV MOBILE, 6621239 MTV MOBILE, 6621312 MTV MOBIL ja 8386088 MTV MUSIC. Markkinaoikeus katsoo lisäksi, että asiaa on arvioitava samalla tavoin myös toiminimen MTV Oy osalta. Näin ollen myöskään valittajan omalle aiemmalle toiminimioikeudelle ei ole annettava merkitystä sekoitettavuusarvioinnissa. Edellä todetuilla perusteilla asiassa ei ole merkitystä myöskään Patentti- ja rekisterihallituksen valittajan hakemukseen annettavalla ratkaisulla tavaramerkin MTV-KANAVA muuttamisesta muotoon MTV.

3. Sekoitettavuusarviointi rekisteröitäväksi haetun merkin ja rekisteröinnin esteeksi asetettujen yhteisön tavaramerkkien välillä

3.1 Oikeusohjeet

Tavaramerkkilain 14 §:n 1 momentin 9 kohdan mukaan tavaramerkkiä ei saa rekisteröidä, jos se on sekoitettavissa lain 57 §:ssä tarkoitettuun yhteisön tavaramerkkiin, joka on rekisteröity aikaisemman hakemuksen perusteella. Tavaramerkkilain 6 §:n 1 momentin mukaan tunnusmerkkien katsotaan olevan toisiinsa sekoitettavissa vain, jos ne tarkoittavat samoja tai samankaltaisia tavaralajeja. Mitä tavaramerkkilaissa säädetään tavaroista, on lain 1 §:n 3 momentin mukaan vastaavasti voimassa palveluista.

3.2 Palveluiden vertailu

Rekisteröitäväksi haettu merkki kattaa seuraavat palvelut:

- "Mainonta; liikkeenjohto; yrityshallinto; toimistotehtävät; television ja internetin kautta tarjottavat mainontapalvelut; kaikki muut palvelut, jotka sisältyvät tähän luokkaan Nizzan luokituksen aakkosellisessa luettelossa" luokassa 35,

- "Telekommunikaatiopalvelut; televisiolähetyspalvelut; ääni-, video- ja televisiolähetyspalvelut Internetin kautta" luokassa 38 ja

- "Ajanviete; televisio-ohjelmat, nimittäin televisio-ohjelmien tuotanto ja esittäminen" luokassa 41.

Luokan 35 osalta rekisteröinnin esteiksi asetetut yhteisön tavaramerkit numerot 6621239 MTV MOBILE, 6621312 MTV MOBIL sekä 8696701 MTV kattavat mainonta- ja liiketaloudelliset palvelut sekä televisiokanavien mainostilan vuokrauksen, numero 2234334 MTV vähittäiskauppapalvelut ja online-vähittäiskauppapalvelut sekä numero 3572518 MTV hotellinjohtopalvelut.

Luokan 38 osalta rekisteröinnin esteiksi asetetut yhteisön tavaramerkit numerot 180943 MTV, 3572518 MTV, 8696701 MTV, 1518521 MTV EXTRA ja 2096774 MTV DANCE kattavat muun ohella viestintäpalvelut, televisio-ohjelmien lähettämisen ja siirtämisen sekä televisiolähetyspalvelut. Yhteisön tavaramerkit numerot 3506078 MTV, 6621239 MTV MOBILE ja 6621312 MTV MOBIL kattavat kyseisessä luokassa muun ohella erilaisia matkaviestintään ja esimerkiksi musiikin, videokuvien, tietojen ja uutisten langattomaan siirtämisen ja lataamiseen liittyviä palveluita ja yhteisön tavaramerkki numero 2722072 MTV MOBILE muun ohella matkapuhelinpalvelut.

Luokan 41 osalta yhteisön tavaramerkit numero 180943 MTV, 3572518 MTV, 8696701 MTV, 2034965 MTV ROCK, 2096774 MTV DANCE, 6621239 MTV MOBILE, 6621312 MTV MOBIL ja 8386088 MTV MUSIC kattavat muun ohella televisio-ohjelmien tuotantopalvelut ja muita ajanvietepalveluja.

Valittaja ei ole esittänyt, etteivät rekisteröitäväksi haetun merkin kattamat palvelut olisi samoja tai samankaltaisia kuin edellä todettujen rekisteröinnin esteiksi asetettujen yhteisön tavaramerkkien kattamat palvelut. Markkinaoikeus katsoo asiassa olevan selvää, että rekisteröitäväksi haettu merkki kattaa luokassa luokissa 35, 38 ja 41 samoja ja samankaltaisia palveluita kuin näihin luokkiin kuuluvien palveluiden osalta esteeksi asetetut edellä todetut yhteisön tavaramerkit.

3.3 Merkkien vertailu

Rekisteröitäväksi haettu merkki on sanamerkki MTV. Merkki koskee edellä todetuin tavoin luokissa 35, 38 ja 41 palveluita, jotka liittyvät muun ohella mainontaan, liikkeenjohtoon, televiestintään, televisiolähetyksiin ja televisio-ohjelmien tuotantoon.

Rekisteröinnin esteiksi asetetut yhteisön tavaramerkit numerot 180943 MTV, 3506078 MTV, 3572518 MTV, 8696701 MTV ja 2234334 MTV ovat sanamerkkejä, jotka muodostuvat kukin yksinomaan kirjainyhdistelmästä mtv. Rekisteröitäväksi haettu merkki ja nämä esteeksi asetetut yhteisön tavaramerkit ovat siten identtisiä.

Myös rekisteröinnin esteiksi asetetut yhteisön tavaramerkit numero 1518521 MTV EXTRA, 2034965 MTV ROCK, 2096774 MTV DANCE, 2722072 MTV MOBILE, 6621239 MTV MOBILE, 6621312 MTV MOBIL ja 8386088 MTV MUSIC ovat sanamerkkejä. Ne kaikki sisältävät merkin alkuun sijoitetun kirjainyhdistelmän mtv. Lisäksi kussakin viimeksi mainituista merkeistä on kirjainyhdistelmän mtv jälkeen yksi sana, jotka ovat extra, rock, dance, mobile, mobil ja music. Sana extra merkitsee jotain lisää tai ylimääräistä sekä erikoista. Sanaa voi pitää yleisenä markkinoinnissa käytettävänä tuotteiden tiettyä ominaisuutta korostavana sanana, joka ei ole erottamiskykyinen. Sana mobile merkitsee englanniksi ja sana mobil ruotsiksi matkapuhelinta tai liikkuvuutta. Sanat dance, music ja rock merkitsevät englanniksi tanssia, musiikkia ja rock-musiikkia. Edellä mainittuja sanoja ei voida pitää erityisen erottamiskykyisinä mainontaan, viestintään ja ajanviete- sekä televisiotoimintaan liittyville palveluille. Myös näiden esteiksi asetettujen merkkien hallitsevana osana on pidettävä kunkin merkin alussa olevaa kirjainyhdistelmää mtv, jota jäljempänä olevat sanat lähinnä määrittelevät.

Koska rekisteröitäväksi haettu merkki on sama kuin esteeksi asetettujen yhteisön tavaramerkkien numero 1518521 MTV EXTRA, 2034965 MTV ROCK, 2096774 MTV DANCE, 2722072 MTV MOBILE, 6621239 MTV MOBILE, 6621312 MTV MOBIL ja 8386088 MTV MUSIC erottamiskykyinen ja hallitseva osa ja esteiksi asetettujen merkkien muilla sanoilla on edellä todetuin perustein vain toissijainen merkitys, myös nämä estemerkit ovat samankaltaisia kuin rekisteröitäväksi haettu merkki.

3.4 Kokonaisarvio sekoitettavuudesta

Rekisteröitäväksi haettu merkki MTV ja rekisteröinnin esteeksi katsotut aiemmat yhteisön tavaramerkit numerot 180943 MTV, 3506078 MTV, 3572518 MTV, 8696701 MTV ja 2234334 MTV ovat identtisiä ja ne kattavat samoja tai samankaltaisia palveluita.

Myös aiempien yhteisön tavaramerkkien numero 1518521 MTV EXTRA, 2034965 MTV ROCK, 2096774 MTV DANCE, 2722072 MTV MOBILE, 6621239 MTV MOBILE, 6621312 MTV MOBIL erottamiskykyinen ja hallitseva osa mtv on sama kuin rekisteröitäväksi haettu merkki. Aiempiin tavaramerkkeihin sisältyvät muut sanat eivät riitä poistamaan mielikuvaa siitä, että haetun merkin ja rekisteröinnin esteeksi asetettujen yhteisön tavaramerkkien kattamat palvelut ovat samaa kaupallista alkuperää.

Näin ollen rekisteröitäväksi haettu merkki MTV on kokonaisuutena arvioiden sekoitettavissa yhteisön tavaramerkkeihin numero 180943 MTV, 3506078 MTV, 3572518 MTV, 8696701 MTV, 2234334 MTV, 1518521 MTV EXTRA, 2034965 MTV ROCK, 2096774 MTV DANCE, 2722072 MTV MOBILE, 6621239 MTV MOBILE, 6621312 MTV MOBIL ja 8386088 MTV MUSIC. Valitus on siten hylättävä.

Lopputulos

Markkinaoikeus hylkää valituksen.

MUUTOKSENHAKU

Oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain 7 luvun 2 §:n 1 momentin nojalla tähän päätökseen saa hakea muutosta korkeimmalta hallinto-oikeudelta valittamalla vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan. Valitusosoitus on liitteenä.

Asian ovat yksimielisesti ratkaisseet markkinaoikeustuomarit Anne Ekblom-Wörlund, Markus Mattila ja Sanna Holkeri.

PRH:n päätös

HUOMAA

Asiasta on valitettu. Asia on ratkaistu korkeimmassa hallinto-oikeudessa 28.6.2017 taltionumero 3071.