MAO:209/15

PÄÄTÖS, JOSTA VALITETAAN

Patentti- ja rekisterihallituksen päätös 7.11.2014 (liitteenä)

ASIAN KÄSITTELY MARKKINAOIKEUDESSA

Vaatimukset

Susino Umbrella Co., Ltd on vaatinut, että valituksenalainen päätös kumotaan ja asia palautetaan Patentti- ja rekisterihallitukselle kansainvälisen rekisteröinnin numero 1077250 SUSINO (kuvio) hyväksymiseksi koskemaan Suomea.

Perusteet

Kansainvälinen rekisteröinti ei ole sekoitettavissa yhteisön tavaramerkkiin numero 5070248 SUSINO, sillä merkit eivät kata samoja tai samankaltaisia tavaroita.

Yhteisön tavaramerkki on Sisämarkkinoiden harmonisointiviraston (tavaramerkit ja mallit) toimesta kumottu tavaroiden "sateenvarjot" osalta, eivätkä yhteisön tavaramerkin tavaraluetteloon jäljelle jääneistä tavaroista mitkään ole samankaltaisia kuin kansainvälisen rekisteröinnin kattamat tavarat luokassa 18, jotka kaikki ovat joko sateenvarjoja tai niiden osia.

Yhteisön tavaramerkki on asetettu kansainvälisen rekisteröinnin esteeksi myös Irlannissa. Esteestä on kuitenkin luovuttu, kun yhteisön tavaramerkin tavaraluettelosta on poistettu tavarat "sateenvarjot". Tämä osoittaa osaltaan, että merkit eivät ole sekoitettavissa.

Patentti- ja rekisterihallituksen lausunto

Valituksessa ei ole esitetty mitään sellaista, joka antaisi aiheen muuttaa valituksenalaista päätöstä.

Patentti- ja rekisterihallitus on todennut, etteivät kansainvälinen rekisteröinti ja esteeksi asetettu yhteisön tavaramerkki kata samoja tavaroita, mutta etenkin esteeksi asetetun yhteisön tavaramerkin tavaraluetteloon luokassa 18 sisältyvät tavarat "walking sticks" ovat samankaltaisia tavaroita kuin kansainvälisen rekisteröinnin luokan 18 tarkoittamat tavarat.

Valittajan lausuma

Valittaja on esittänyt, että Patentti- ja rekisterihallitus ei ole lausunnossaan perustellut, millä perusteilla esteeksi asetetun yhteisön tavaramerkin kattamat tavarat "kävelykepit" ovat samankaltaisia kuin kansainvälisen rekisteröinnin kattamat tavarat "sateen- ja päivänvarjot ja niiden lisä- ja varaosat". Kun tarkastellaan tavaroiden samankaltaisuutta oikeuskäytännössä huomioon otettavien merkitsevien seikkojen perusteella, tavarat eivät ole millään kriteerillä arvioituna samankaltaisia.

Vaikka kävelykepit ja sateenvarjot luokitellaan Nizzan luokituksessa samaan luokkaan kuuluviksi, molemmat tavarat on mainittu nimenomaisesti erillisinä luokkaotsikossa. Kävelykeppi on liikkumista helpottava apuväline kun taas sateenvarjo on kastumisen estävä suoja. Tavaroiden luonne on siten erilainen. Vastaavasti myöskään tavaroiden käyttötarkoitus tai niiden käyttötapa eivät ole samanlaisia. Tavarat eivät myöskään kilpaile keskenään, eikä niitä käytetä toisiaan täydentävinä. Kävelykeppejä myyvät apuvälineisiin erikoistuneet erikoisliikkeet ja niitä myyvällä henkilökunnalla on tyypillisesti erityinen terveydenalan koulutus. Kävelykepin valinnassa kiinnitetään erityistä huomiota kepin pituuteen, tyyppiin ja ergonomiaan. Sateenvarjoja sitä vastoin myyvät päivittäistavarakaupat ja muotiliikkeet. Tavaroiden jakelukanavat eivät siten ole samoja ja niiden kohdeyleisö on vain osittain sama. Tavaroiden ei voida tyypillisesti olettaa olevan peräisin samasta kaupallisesta alkuperästä. Kävelykeppejä valmistavat ja myyvät yritykset valmistavat ja myyvät tyypillisesti myös muun tyyppisiä lääkinnällisiä ja liikkumisen apuvälineitä kun taas sateenvarjoja myyvät joko massatuotantoon erikoistuneet yritykset ja toisaalta vaatteisiin erikoistuneet muotiliikkeet.

Sisämarkkinoiden harmonisointiviraston (tavaramerkit ja mallit) vakiintuneen tulkinnan mukaan kävelykepit eivät ole samankaltaisia sateen- ja päivänvarjojen kanssa.

MARKKINAOIKEUDEN RATKAISU

Perustelut

Asian tarkastelun lähtökohdat

Asiassa on ratkaistava, onko kansainvälinen rekisteröinti SUSINO (kuvio) sekoitettavissa aikaisemman hakemuksen perusteella rekisteröityyn yhteisön tavaramerkkiin numero 5070248 SUSINO.

Tavaramerkkilain 14 §:n 1 momentin 9 kohdan mukaan tavaramerkkiä ei saa rekisteröidä, jos se on sekoitettavissa yhteisön tavaramerkkiin, joka on rekisteröity aikaisemman hakemuksen perusteella.

Tavaramerkkilain 6 §:n 1 momentin mukaan tunnusmerkkien katsotaan olevan toisiinsa sekoitettavissa vain, jos ne tarkoittavat samoja tai samankaltaisia tavaralajeja.

Vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan merkkien välistä sekoitettavuutta on arvioitava kokonaisuutena ja huomioon on otettava kaikki tekijät, jotka ovat merkityksellisiä kussakin yksittäistapauksessa. Merkkien välistä sekoitettavuutta on pidettävä sitä suurempana, mitä samankaltaisempia ovat ne tavarat, joita tavaramerkit kattavat.

Tavaroiden vertailu

Kansainvälinen rekisteröinti SUSINO (kuvio) kattaa luokassa 18 tavarat "Umbrella rings; umbrella or parasol ribs; umbrella sticks; frames for umbrellas or parasols; umbrellas; umbrella covers; parasols; umbrella handles".

Aikaisempi yhteisön tavaramerkki SUSINO on rekisteröity muun muassa luokassa 18 tavaroille "Leather and imitations of leather, and goods made of these materials and not included in other classes; animal skins, hides; trunks and travelling bags; walking sticks; harness and saddler".

Arvioitaessa näitä merkkien kattamien tavaroiden samankaltaisuutta on otettava huomioon kaikki niiden väliseen yhteyteen liittyvät merkitykselliset tekijät. Näihin tekijöihin kuuluvat erityisesti tavaroiden luonne, käyttötarkoitus, käyttötavat sekä se, kilpailevatko ne keskenään tai täydentävätkö ne toisiaan. Samankaltaisuusarvioinnissa merkityksellisiä tekijöitä ovat myös jakelukanavat, kohdeyleisö sekä tavaroiden tavanomainen alkuperä.

Markkinaoikeus katsoo, että asiassa on arvioitava ensisijaisesti sitä, onko yhteisön tavaramerkin kattamista tavaroista kävelykeppejä pidettävä samankaltaisina kuin kansainvälisen rekisteröinnin kattamat tavarat, joihin lukeutuvat sateenvarjot, päivänvarjot sekä niiden osat.

Markkinaoikeus toteaa, että samaan luokkaan 18 kuuluvien sateenvarjojen, päivänvarjojen ja niiden osien sekä kävelykeppien voidaan katsoa olevan tavanomaisia, laajalle kuluttajakunnalle tarkoitettuja päivittäistavarakaupoista ja muotiliikkeistä hankittavia käyttö- ja kulutustavaroita. Asiassa on otettava huomioon, että luokkaan 18 kuuluvia kävelykeppejä tosin myydään muun ohella terveystuotteisiin erikoistuneissa liikkeissä, mutta kyynär- ja kainalosauvat, jotka luetaan ortopedisiin apuvälineisiin, ovat kuitenkin luokkaan 10 kuuluvia tavaroita. Vertailtavien merkkien kattamia tavaroita on siten saatavilla samoissa liikkeissä ja niitä käyttää ainakin osittain sama kohdeyleisö.

Kansainvälisen rekisteröinnin tavaraluetteloon kuuluvien sateenvarjojen ja päivänvarjojen valmistuksessa käytettyjä erilaisia osia voidaan käyttää ja myös käytetään sellaisenaan kävelykeppien valmistuksessa. Vaikka kävelykeppien ja sateenvarjojen ensisijaiset käyttötarkoitukset sinänsä poikkeavat toisistaan, ovat niiden käyttötarkoitukset ja käyttötavat kuitenkin rakenteen ja valmistuksen osalta jopa yhdistetty yhdeksi tuotteeksi sateenvarjo-kävelykeppi.

Markkinaoikeus toteaa lisäksi, että tavaroiden luokittelu samaan luokkaan Nizzan luokituksessa ei välttämättä tarkoita merkkien kattamien tavaroiden samankaltaisuutta. Luokitukselle voidaan kuitenkin antaa merkitystä tavaroiden samankaltaisuutta määritettäessä, sillä tavaroiden sijoittuminen esimerkiksi saman luokan tietyn luokkaotsikon ja siten saman yleisnimikkeen alle voi perustua juuri tavaroiden samankaltaisuuden arvioinnissa huomioon otettaviin edellä mainittuihin yhteisiin merkityksellisiin tekijöihin.

Esteeksi asetettua aikaisempaa yhteisön tavaramerkkiä on haettu rekisteröitäväksi 11.5.2006. Kansainvälistä rekisteröintiä on haettu rekisteröitäväksi 21.4.2011. Molempien merkkien hakemishetkellä voimassa olleiden Nizzan luokitusten (NCL 8 ja NCL 9) luokan 18 luokkaotsikossa yhden yleisnimikkeen muodosti "sateenvarjot, päivänvarjot ja kävelykepit". Edellä mainitut tavarat olivat siten kyseisten luokitusten voimassaoloaikaan luokiteltu yhteisen yleisnimikkeen alle rinnasteisiksi, mikä edellä mainittujen seikkojen lisäksi osaltaan puhuu tavaroiden samankaltaisuuden puolesta. Aikaisemman yhteisön tavaramerkin haltijan tulisi siten voida luottaa siihen, että hänen muun muassa kävelykepeille rekisteröimänsä tavaramerkki voi sekoitettavuuden perusteella saada suojaa myöhemmin haettua tavaramerkkiä vastaan, joka kattaa saman yleisnimikkeen alle kuuluvat tavarat sateenvarjot, päivänvarjot ja niiden osat.

Edellä esitettyjen seikkojen perusteella markkinaoikeus katsoo, että kansainvälisen rekisteröinnin kattamat tavarat ovat samankaltaisia yhteisön tavaramerkin tavaraluettelossa mainittujen kävelykeppien kanssa.

Merkkien vertailu ja sekoitettavuuden kokonaisarviointi

Vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan merkkien sekoitettavuutta koskevan kokonaisarvioinnin on kyseisten merkkien ulkoasun, lausuntatavan tai merkityssisällön samankaltaisuuden osalta perustuttava tavaramerkeistä syntyvään kokonaisvaikutelmaan.

Molemmat vertailtavat tavaramerkit muodostuvat sanasta SUSINO, jolla ei ole suomalaisen keskivertokuluttajan tunnistamaa merkityssisältöä. Ainoana erona merkkien välillä on, että kansainvälisessä rekisteröinnissä sanan viimeinen O-kirjain muodostuu vähäistä kuvioainesta sisältävästä ympyrästä.

Kansainvälisen rekisteröinnin SUSINO (kuvio) ja yhteisön tavaramerkin SUSINO kattamat tavarat ovat edellä esitetyin tavoin samankaltaisia. Ne ovat tavallisia käyttötavaroita, jotka on tarkoitettu tavanomaisesti valistuneen ja kohtuullisen tarkkaavaisen ja huolellisen keskivertokuluttajan käyttöön. Näitä tavaroita hankkiva kohderyhmä ei tavallisesti kiinnitä huomiota merkkien erilaisiin yksityiskohtiin, vaan käsittää merkit kokonaisuutena. Näin ollen kun merkit ovat ulkoasultaan lähes identtiset ja lausuntatavaltaan identtiset, sekoitettavuus merkkien välillä on ilmeinen.

Edellä esitetyn perusteella markkinaoikeus katsoo, että kansainvälinen rekisteröinti numero 1077250 SUSINO (kuvio) on kokonaisuutena arvioiden sekoitettavissa aikaisemman hakemuksen perusteella rekisteröityyn yhteisön tavaramerkkiin numero 5070248 SUSINO.

Lopputulos

Markkinaoikeus hylkää valituksen.

MUUTOKSENHAKU

Oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain 7 luvun 2 §:n 1 momentin nojalla tähän päätökseen saa hakea muutosta korkeimmalta hallinto-oikeudelta valittamalla vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan. Valitusosoitus on liitteenä.

Asian ovat yksimielisesti ratkaisseet markkinaoikeustuomarit Anne Ekblom-Wörlund, Sirkku Seppälä ja Sanna Holkeri.

PRH:n päätös

HUOMAA

Päätöksen lainvoimaisuustiedot tulee tarkistaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.