MAO:516/13

PÄÄTÖS, JOSTA VALITETAAN

Patentti- ja rekisterihallituksen päätös 14.5.2013 (liitteenä)

Päätöksestä on valitettu Patentti- ja rekisterihallituksen valituslautakuntaan. Patentti- ja rekisterihallituksen valitusasioiden käsittelystä annetun lain eräiden säännösten kumoamisesta annetun lain 2 §:n nojalla asia on siirtynyt markkinaoikeuden käsiteltäväksi.

ASIAN KÄSITTELY MARKKINAOIKEUDESSA

Valitus

Vaatimukset

Green Smoke, Inc. on vaatinut, että Patentti- ja rekisterihallituksen päätös kumotaan ja asia palautetaan Patentti- ja rekisterihallitukselle uudelleen käsiteltäväksi kansainvälisen rekisteröinnin hyväksymiseksi Suomea koskevaksi.

Perusteet

Tavaramerkki GREEN SMOKE on erottamiskykyinen luokan 34 tavaroille. Sanan GREEN merkityssisällöt ovat niin erilaisia ja vaihtelevat käyttötilanteen mukaan niin paljon, ettei Patentti- ja rekisterihallituksen tulkintaa voida pitää hyväksyttävänä. Lienee selvää, ettei vihreää savuketta tai vihreää savua ole olemassakaan.

Tavaraluettelosta tai mistään muustakaan ei voi päätellä, että sana GREEN suoraan ilmaisisi tuotteiden olevan ekologisia tai edes viittaisi ekologisuuteen.

Sanan SMOKE merkitykset ovat niin erilaisia, että tulkinnoille on runsaasti varaa.

Merkki on hyväksytty monissa muissa maissa, erityisesti niissä, joissa puhutaan englantia.

Patentti- ja rekisterihallituksen lausunto

Patentti- ja rekisterihallituksen lausunnon mukaan valituksessa on lähinnä toistettu, mitä Patentti- ja rekisterihallitukselle on jo aikaisemmin esitetty. Valituksessa ei ole esitetty mitään sellaista, joka antaisi aiheen muuttaa valituksenalaista päätöstä.

Valittajan lausuma

Vaikka keskivertosuomalainen ymmärtäisi englanninkieliset sanat GREEN ja SMOKE Patentti- ja rekisterihallituksen esittämällä tavalla, ei tästä millään tavalla seuraa, että hän ymmärtäisi englanninkielisten sanojen muodostaman merkin tarkoittavan ekologista sähkötupakkaa tai vihreää savuketta.

MARKKINAOIKEUDEN RATKAISU

Perustelut

Kansainvälinen rekisteröinti GREEN SMOKE, jossa Suomi on nimetty kohdemaaksi, koskee luokassa 34 tavaroita "electronic cigarettes".

Tavaramerkkilain 13 §:n perusteella rekisteröitävän tavaramerkin tulee olla omiaan erottamaan haltijan tavarat muiden tavaroista. Tavaran lajia, laatua, paljoutta, käyttötarkoitusta, hintaa taikka valmistuspaikkaa tai aikaa joko yksinomaan tai ainoastaan vähäisin muunteluin tai lisäyksin ilmaisevaa merkkiä ei sellaisenaan ole katsottava erottamiskykyiseksi. Arvosteltaessa merkin erottamiskykyä on kiinnitettävä huomiota kaikkiin asianhaaroihin ja erityisesti siihen, kuinka kauan ja miten laajalti merkkiä on käytetty.

Merkin GREEN SMOKE englanninkielisen sanan GREEN ymmärretään ensisijaisesti ilmaisevan vihreää väriä. Tällaisessa merkityksessään se voi kuvata tuotteiden laatua. Kyseessä olevat tavarat ovat elektronisia savukkeita, jotka eivät ole vihreitä väriltään. Sanan monista muista merkityksistä ympäristöön, luontoon, ympäristöystävällisyyteen ja ekologisuuteen liittyvien merkitysten voidaan jossain määrin katsoa viittaavan tavaroiden laatuun. Näin ymmärrettynä sanan ja tuotteiden välinen yhteys on kuitenkin niin epäselvä, ettei kohderyhmä pysty välittömästi ja ilman tarkempaa pohtimista päättelemään mitä sana kuvailee näiden tuotteiden yhteydessä. Näin ollen sanaa GREEN ei voida näiden tuotteiden yhteydessä pitää merkissä erottamiskyvyttömänä sanana.

Merkin sanan SMOKE suomalainen kuluttaja yhdistää muun muassa savuun, tupakoimiseen tai tupakkaan, joten sana kuvaa tuotteiden lajia ja on siten erottamiskyvytön sana merkissä.

Merkillä GREEN SMOKE ei ole kokonaisuutena sellaista täsmällistä merkitystä, jonka voitaisiin suoraan ja välittömästi katsoa kuvailevan jotakin elektronisten savukkeiden ominaisuutta. Merkki kykenee siten erottamaan haltijan tavarat muiden tavaroista.

Markkinaoikeus katsoo, että kansainvälinen rekisteröinti GREEN SMOKE on tavaramerkkilain 13 §:ssä tarkoitetuin tavoin erottamiskykyinen ja siten rekisteröitävissä Suomea koskevaksi.

Lopputulos

Markkinaoikeus kumoaa Patentti- ja rekisterihallituksen päätöksen 14.5.2013 ja palauttaa asian Patentti- ja rekisterihallitukselle tavaramerkin kansainvälisen rekisteröinnin nro 1083399 hyväksymiseksi koskemaan Suomea.

MUUTOKSENHAKU

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Valitusosoitus on liitteenä.

Asian ovat yksimielisesti ratkaisseet markkinaoikeustuomarit Anne Ekblom-Wörlund, Sami Myöhänen ja Sirkku Seppälä.

PRH:n päätös

HUOMAA

Päätöksen lainvoimaisuustiedot tulee tarkistaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.