MAO:906/14

BAKGRUNDEN

Folkpensionsanstalten (nedan även den upphandlande enheten) har med en 3.3.2014 publicerad nationell upphandlingsannons begärt anbud på öppenvårdsterapi för personer med svår funktionsnedsättning för åren 2015–2018.

Folkpensionsanstaltens enhet på Åland har 26.8.2014 uteslutit Alandic Terapis anbud, som enligt beslutet inte har skickats till den adress som har angetts i anbudsförfrågan.

Enligt den upphandlande enheten är upphandlingens totala värde exklusive mervärdesskatt
11 700 000 euro.

HANDLÄGGNINGEN I MARKNADSDOMSTOLEN

Besvären

Yrkanden

Alandic Terapi har yrkat att marknadsdomstolen ska upphäva det överklagade upphandlingsbeslutet och ålägga den upphandlande enheten att ersätta dess rättegångskostnader med 1 240 euro inklusive mervärdesskatt jämte dröjsmålsränta.

Grunder

Alandic Terapi har inlämnat anbudet till den adress som angavs på Folkpensionsanstaltens webbsida på svenska. Alandic Terapis anbud har uteslutits, eftersom anbudet inte har skickats till den adress som har angetts i anbudsförfrågan. Åland är ett enspråkigt svenskt område, vilket betyder att myndigheten är skyldig att utannonsera dylikt också på svenska. I detta fall har myndigheten publicerats upphandlingsannonsen endast på finska.

Enligt god förvaltningssed borde myndigheten också ha tillsett att anbudet skulle ha kommit till rätt verksamhetsställe.

Bemötande

Yrkanden

Folkpensionsanstalten har yrkat att marknadsdomstolen förkastar besvären och ålägger ändringssökanden att ersätta dess rättegångskostnader exklusive mervärdesskatt med 500 euro jämte dröjsmålsränta.

Grunder

Anbudsförfrågan och övrigt material som hör till anbudsförfarandet har varit tillgängligt på Folkpensionsanstaltens webbsida också på svenska. Enligt anbudsförfrågan hör Folkpensionsanstaltens enhet på Åland till sydvästra Finlands projektgrupp. I projektgruppens anbudsförfrågan (punkt 5) har det angetts, att anbudet skall lämnas in till Folkpensionsanstaltens byrå i Åbo. Enligt anbudsförfrågan skall anbudet uteslutas ur anbudsförfarandet, om anbudsgivaren lämnar in sitt anbud till något annat verksamhetsställe eller någon annan adress.

Upphandlingsenheten har skyldighet att trygga anbudsgivarnas jämlika och icke-diskriminerande bemötande genom att utesluta de anbud som inte motsvarar anbudsförfrågan ur anbudsförfarandet.

Genmäle

Svenskspråkiga medborgare bör ha rätt att behandlas icke-diskriminerande. Personer med svenska som modersmål har inte kunnat komma fram på den information som funnits på HILMA-upphandlingskanalen, eftersom denna har varit endast på finska. Enligt god förvaltningssed bör myndigheten tillse att ett ärende, som har kommit till fel adress, sänds till rätt myndighet. Myndigheten borde åtminstone ha meddelat ändringssökanden om detta, vilket inte har skett.

MARKNADSDOMSTOLENS AVGÖRANDE

Motivering

Enligt 2 § 1 mom. lagen om offentlig upphandling (upphandlingslagen) ska den upphandlande enheten utnyttja befintliga konkurrensförhållanden, behandla deltagarna i upphandlingsförfarandet på ett likvärdigt och icke-diskriminerande sätt samt förfara öppet och med beaktande av proportionalitetskraven.

Enligt 24 § 1 mom. språklagen har tvåspråkiga statliga myndigheter skyldighet att informera på båda nationalspråken. Eftersom anbudsförfarandet enligt upphandlingslagen dock riktas till företag och sammanslutningar, kan språklagens bestämmelser om myndigheternas information till allmänheten inte direkt tillämpas på anbudsförfarandet vid offentlig upphandling.

Oberoende av detta bör myndigheten alltid överväga på vilka språk upphandlingsannonserna och anbudsförfrågningarna skall publiceras med beaktande av de ovan nämnda bestämmelserna i språklagen. Upphandlingsannonsen eller anbudsförfrågan skall publiceras på båda nationalspråken, om detta är av väsentlig betydelse för att garantera alla potentiella anbudsgivare likvärdiga möjligheter att delta.

Folkpensionsanstalten har visat utredning över att anbudsförfrågan samt övrigt material har funnits tillgängligt på Folkpensionsanstaltens webbsida också på svenska. Däremot har upphandlingsannonsen publicerats endast på finska.

Marknadsdomstolen konstaterar att alla potentiella anbudsgivare inte har haft likvärdiga möjligheter att delta i upphandlingsförfarandet. Upphandlingsannonsen borde ha publicerats både på finska och svenska, eftersom upphandlingen omfattade terapitjänster även på Åland.

På ovan nämnda grunder har Folkpensionsanstalten förfarit i strid med de rättsregler som gäller för offentlig upphandling. I ärendet ska därför bestämmas en i 94 § 1 mom. upphandlingslagen avsedd påföljd.

Påföljder

Eftersom ett upphandlingskontrakt inte har slutits kan det överklagade beslutet upphävas och dess verkställighet förbjudas.

Det ovan konstaterade felaktiga förfarandet kan korrigeras så, att Folkpensionsanstaltens enhet på Åland gör en ny jämförelse, i vilken Alandic Terapis anbud också tas i beaktande, och därefter fattar ett nytt motiverat upphandlingsbeslut.

Rättegångskostnader

Enligt 89 § 2 mom. upphandlingslagen tillämpas bestämmelserna i 74 § 1 och 2 mom. förvaltningsprocesslagen på ersättande av rättegångskostnaderna i ett upphandlingsärende.

Enligt 74 § 1 mom. förvaltningsprocesslagen är en part skyldig att ersätta en annan parts rättegångskostnader helt eller delvis, om det särskilt med beaktande av avgörandet i ärendet är oskäligt att denne själv får bära sina rättegångskostnader. Enligt paragrafens 2 mom. ska då frågan om en offentlig parts ersättningsskyldighet prövas särskilt beaktas om rättegången har orsakats av ett fel hos myndigheterna.

Med beaktande av avgörandet i ärendet och den upphandlande enhetens felaktiga förfarande är det oskäligt att ändringssökanden själv får bära sina rättegångskostnader. Folkpensionsanstalten ska därför åläggas att ersätta Alandic Terapis rättegångskostnader i ärendet med det yrkade beloppet, som marknadsdomstolen finner skäligt.

Slutresultat

Marknadsdomstolen upphäver Folkpensionsanstaltens upphandlingsbeslut 26.8.2014.

Marknadsdomstolen ålägger Folkpensionsanstalten att ersätta Alandic Terapis rättegångskostnader med 1 240 euro jämte dröjsmålsränta.

HUR BESVÄR ANFÖRS

Marknadsdomstolens beslut får överklagas genom besvär hos högsta förvaltningsdomstolen. En besvärsanvisning finns som bilaga.

Enligt 106 § 1 mom. lagen om offentlig upphandling ska marknadsdomstolens beslut iakttas trots att besvär anförts, om inte högsta förvaltningsdomstolen bestämmer något annat.

Ärendet har avgjorts av marknadsdomstolens överdomare Kimmo Mikkola samt marknadsrättsdomarna Nina Korjus och Tomi Rantasaari.

OBSERVERA

Den som vill veta om beslutet har vunnit laga kraft ska kontakta högsta förvaltningsdomstolen.